Directorul AMPOSDRU, Cristian Ababei: “Niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare”

0

Problemele beneficiarilor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) par fara sfarsit. Nici nu mai este o stire ca platile sunt intarziate cu zeci, chiar sute de zile, ne-am obisnuit sa auzim asta. Mai mult, la o saptamana dupa ce oficialii au anuntat victoriosi deblocarea programului, nu se simte nicio imbunatatire la nivelul organizatiilor care asteapta rambursari. Cristian Ababei, directorul Autoritatii de Management, a declarat pentru HotNews.ro ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocarea programului si ca odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013 se vor achita toate cererile de plata restante.

Managerul unei organizatii cu un proiect in domeniul educatiei, care nu a dorit sa isi faca numele public, a povestit pentru EurActiv.ro cum a ajuns aproape in faliment din cauza intarzierilor platilor pe proiect. Spre exemplu, o cerere de rambursare depusa in luna iulie a primit aprobarea oficiala de plata in luna octombrie. Banii insa nu au fost primiti pana in prezent. Fiind vorba de un proiect amplu, pentru a compensa intarzierile si a continua activitatile, s-a imprumutat personal cu peste un milion de lei. Desi a asigurat in acest fel o parte consistenta de fonduri, nu a reusit insa si sa plateasca taxele si impozitele pe salariile celor angajati in proiect. Si cum fiscului nu ii pasa de motivele intarzierilor, i s-au poprit conturile curente ale organizatiei.

Nu este nimic nou, multi beneficiari se confrunta cu probleme similare, asa cum EurActiv.ro, HotNews.ro si alte publicatii au aratat in numeroase randuri, spre exemplu declaratiile beneficiarilor citate aici: Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si “dau camasa” de pe ei pentru finalizarea proiectelor

Dar, fiindca a fost anuntata de curand deblocarea programului, HotNews.ro a solicitat Autoritatii de Management POSDRU si Ministerului Fondurilor Europene urmatoarele informatii:

“In urma cu o saptamana ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat deblocarea oficiala a POSDRU. In schimb, beneficiarii care asteapta rambursari de luni de zile primesc in continuare aceleasi raspunsuri de la AM si OI, si anume ca nu se stie cand vor primi platile. Va rugam sa ne spuneti de ce nu au demarat inca platile, in conditiile deblocarii programului, cand vor incepe platile catre beneficiari si ce suma va fi alocata.”

Cititi continuarea pe Euractiv.ro