Intarzieri de aproape un an in evaluarea proiectelor cu finantare POS DRU si PODCA

0

Pe 28 noiembrie 2011, aproape 100 de organizatii neguvernamentale si societati comerciale s-au adresat, printr-o scrisoare deschisa, Primului Ministru – dnul Emil Boc si Ministrului Afacerilor Europene – dnul Leonard Orban, pentru a le semnala modul inacceptabil in care sunt gestionate fondurile europene in cadrul a doua linii de finantare aflate in grija Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), respectiv Autoritatii de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (AM PODCA).

Semnatarii sunt solicitanti care au depus cereri de finantare in cadrul a doua cereri de proiecte – una gestionata de prima autoritate mai sus mentionata, cealalta de cea de a doua, care au avut termen de transmitere a cererilor in luna ianuarie a acestui an. La aproape zece luni de la acel moment, nici un solicitant nu a primit nici un raspuns la cererea de finantare depusa.

Mentionam ca, la finalul saptamanii trecute, afland de demersul organizatiilor semnatare, cele doua autoritati au considerat de cuviinta sa preintampine transmiterea scrisorii deschise, lansand comunicate prin care solicitantii sunt anuntati ca se estimeaza a primi raspunsuri, in cel mai bun caz, la sfaritul lunii ianuarie 2012, adica la mai bine de un an de la transmiterea cererilor de finantare. In ambele comunicate sunt invocate, pentru a justifica aceasta intarziere, procedurile de achizitie publica efectuate in vederea contractarii serviciilor de evaluare.

AM POSDRU, de exemplu, care la momentul lansarii cererii de proiecte avea contract cu un furnizor de evaluare, sustine ca a realizat, in data de 18 ianuarie 2011, ca sub acel contract (ce urma sa expire pe 17 iunie a.c.) nu vor putea fi evaluate cele aproximativ 1.900 de proiecte depuse si, in consecinta a lansat o noua procedura de achizitie publica. Aceasta explicatie contine insa un neadevar, intrucat aceeasi autoritate invoca numarul foarte mare de cereri (de “cateva mii”) care au blocat sistemul ActionWeb, la prima lansare a cererii de proiecte, de la mijlocul lunii decembrie 2010 (deci cu o luna in urma fata de 18 ianuarie 2011).

Mai mult, din comunicatul AM POS DRU rezulta ca, desi a constientizat din timp necesitatea incheierii unui nou contract pentru serviciul de evaluare, a lansat procedura de achizitie publica abia pe data de 23 martie 2011. Si, cu toate ca vechiul contract urma sa expire pe 17 iunie 2011, a stabilit si anuntat castigatorul licitatiei pentru noul contract abia pe 2 august 2011. Toate acestea ne indreptatesc sa ne punem semne de intrebare serioase cu privire la bunele intentii si profesionalismul conducerii acestei Autoritati.

Semnatarii scrisorii asteapta raspuns din partea Primului Ministru si a Ministrului Afacerilor Europene cu privire la modul in care vad solutionarea acestei situatii.

Pentru informatii suplimentare:

Flavia Preda Coordonator secretariat Coalitie, 0745 352 842, [email protected]

Irina Dobrita, Coordonator comunicare, 0726 281 894, [email protected]