La finalul lunii iunie au fost rambursate 2,6 miliarde de euro prin programele operationale

0

Potrivit datelor de la finalul lunii iunie, platile catre beneficiari, efectuate pe programele operationale, totalizau 2,6 miliarde de euro, din care 2,54 miliarde de euro fonduri de la UE. Prefinantarile reprezinta insa 60% din totalul platilor catre beneficiari, ceea ce inseamna ca rambursarile efective insumeaza doar 1 miliard de euro.

In cadrul Comitetului interministerial privind absorbtia fondurilor europene, care s-a reunit joi, premierul Emil Boc le-a reprosat ministrilor ca nu si-au respectat angajamentele privind cresterea volumului de fonduri europene atrase, asumate inclusiv in sedinta de guvern la care a participat si presedintele Traian Basescu, si le-a cerut explicatii, solicitand si un raport in maximum o saptamana.

Catalin Vatafu, seful ACIS, a explicat insa, intr-un interviu acordat „Fin.ro” in luna mai, care ar fi, in opinia sa, implicatiile unei schimbari de o asemenea anvergura in arhitectura institu­tio­nala a mecanismului respon­sabil cu atragerea  banilor europeni. „Pentru Romania, vreau sa se inteleaga foarte clar ca la momentul acesta, in pofida unor opinii exprimate de diversi politicieni si preluate de mass-media, nu se pune problema crearii unui minister dedicat exclusiv fondurilor europene. Motivul este simplu – o remodelare a arhitecturii institutionale ar insemna reluarea procesului de acreditare a sistemului de catre CE. Ar insemna efectiv o blocare a functionarii acestor autoritati pe o perioada de miniumum sase luni pana la un an. Nu avem voie sa pierdem un timp atat de pretios pentru adoptarea unei masuri care nu ofera nicio garantie si nici nu face miracole”, spunea oficialul la inceputul lunii mai.

Au fost incheiate in total 6.177 de contracte, in valoare de 13,4 miliarde de euro, din care contributia UE este 10,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 55% din alocarea 2007-2013. Aici se detaseaza net trei programe: Mediu, Programul Operational Regional si POSDRU, cu o rata de contractare mult mai mare fata de restul programelor.

Platile catre beneficiari, efectuate pe programele operationale, totalizau 2,6 miliarde de euro, din care 2,54 miliarde de euro din fonduri UE. „Necazul este ca din cei 2,6 miliarde de euro, 1,6 miliarde de euro reprezinta prefinantarile, adica 60% din totalul platilor catre beneficiari, adica acei bani care se vireaza in contul beneficiarului imediat dupa semnarea contractului. Asta nu inseamna ca banii sunt cheltuiti efectiv in teren si se regasesc in locuri de munca sau in investitii propriu-zise. Sunt bani care sunt virati direct si vedeti ca reprezinta 60% din aceste sume si numai 1 miliard de euro reprezinta rambursari de cheltuieli, deci 40% din total”, a spus Emil Boc, observand ca la capitolul plati efective Romania sta foarte slab in acest moment.

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan sustine ca Romania contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 3,1 milioane euro pe zi, in timp ce absoarbe din fonduri europene doar 1,5 milioane euro pe zi. „Ca sa atragem toti banii de care beneficiaza Romania, rata de absorbtie ar trebui sa fie de 8 milioane de euro pe zi. Daca scadem cele doar 1,5 milioane de euro pe zi pe care le atragem, asta inseamna o pierdere zilnica de 6,5 milioane de euro”, a afirmat europarla­mentarul.

In ceea ce priveste ideea infiintarii unui minister care sa se ocupe de fondurile europene, Ivan a spus ca aceasta apare si in cele 100 de propu­neri economice ale social-democratilor.  ,,Legat de ministerul pe care vrea sa il infiinteze Traian Basescu, acesta apare si in propunerile PSD, la cele 100 de solutii economice. Ne dorim infiintarea unui astfel de minister, dar nu asa, pe genunchi, ca un iepuras scos din palarie de Traian Basescu, ci in urma unei analize foarte clare a banilor folositi pana acum. Cerem demisia acestui guvern, trebuie sa scapam de acesti ministri care ne fac sa pierdem 6,5 milioane de euro pe zi si apoi putem discuta de un nou minister, pe alte reguli”, a spus Ivan.

Sursa: financiarul.com