Mariana Campeanu: Viitoarele proiecte europene de formare a tinerilor, orientate catre calificari recunoscute pe piata muncii

0

Proiectele finantate din fondurile europene alocate pentru perioada 2014 – 2020 trebuie sa fie concepute in vederea dobandirii de catre tineri a unor calificari profesionale recunoscute pe piata muncii, a declarat joi, la un simpozion de specialitate, ministrul muncii, Mariana Campeanu.

“Exista pentru programarea urmatoare, bani dedicati de Uniunea Europeana speciali pentru formarea tinerilor, mai precis pentru actiunea denumita “Garantia pentru tineri”. Suma este intre 6 si 10 miliarde lei si se doreste a fi consumata in primii doi ani, deci incepand cu 2014. (…) Intre activitatile care stau la baza garantiei pentru tineri se numara plasarea in stagii sau in programe de ucenicie, asistenta in vederea dezvoltarii unei afaceri, formare prin dobandirea unor calificari efective si recunoscute pe piata muncii. Daca nu vom indrepta proiectele viitoare spre rezultate concrete in angajarea tinerilor, in formarea directa cu aptitudini care sa fie verificate la finalul cursului, rata de ocupare va fi in continuare scazuta iar veniturile si nivelul nostru de trai redus”, a spus ministrul Muncii.

Mariana Campeanu a subliniat necesitatea intocmirii si depunerii de urgenta a proiectelor pentru fonduri europene intrucat banii vor fi alocati in baza principiului “primul venit, primul servit”.

“Ar fi pacat ca Romania care are zone unde somajul in randul tinerilor este de peste 25% sa nu acceada acesti bani care ii sunt la indemana”, a spus ministrul Muncii, adaugand ca o finantare poate fi obtinuta si de la Banca Europeana de Dezvoltare “in extraordinar de bune conditii”, pentru a fi create locuri de munca pentru tineri.

In continuare Mariana Campeanu s-a referit si la cele doua proiecte pilot pe care ministerul le deruleaza cu bani europeni in vederea dobandirii unei experiente utile in urmatoarea perioada de alocare financiara 2014 – 2020.

Joi, Blocul National Sindical /BNS/ a organizat o dezbatere pe tema politicilor si strategiilor in domeniul tineretului, precum si a masurilor pe care actorii sociali, economici si institutionali pot si trebuie sa le ia pentru ca Romania sa evite perspectiva somajului cronic si a saraciei in randul tinerilor.

In cadrul dezbaterii care face parte din proiectul “Caravana carierei”, au fost prezentate rezultatele unei cercetari pe un esantion de 18.000 de elevi si studenti cu varste intre 15 si 25 ani. De asemenea a fost lansata platforma electronica www.voof.ro, un instrument de comunicare intre tineri si cei care ii pot sprijini in procesul de integrare in piata muncii.

Sursa: AGERPRES