Noi fonduri pentru plata beneficiarilor POS CCE si POS DRU

0

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de miercuri, 30 octombrie a.c., un nou imprumut de la Trezoreria Statului pentru asigurarea resurselor necesare pentru plata beneficiarilor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si ai Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

“Guvernul Romaniei a alocat fonduri in valoare de 650 de milioane de lei pentru plata beneficiarilor POS CCE si POS DRU. Astfel, suma asigurata din resurse interne pentru plata beneficiarilor ajunge la 7,6 miliarde de lei, nivel care demonstreaza angajamentul de a sustine implementarea proiectelor si accelerarea absorbtiei fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pentru achitarea sumelor datorate beneficiarilor POS CCE a fost alocata o suma de 400 de milioane de lei. In acelasi timp, pentru efectuarea de plati catre beneficiarii POS DRU au fost alocate fonduri in valoare de 250 milioane de lei.

Reamintim ca, la inceputul lunii octombrie a.c., datorita masurilor implementate de autoritatile romane, Comisia Europeana a decis reluarea platilor catre Romania pentru ultimul program care mai era pre-suspendat: POS CCE. Anterior, in prima parte a acestui an, Comisia a reluat platile pentru alte trei programe: POS DRU, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transport.

 “Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a depasit nivelul de 25%, suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei in actuala perioada de programare ajungand la peste 4,9 miliarde de euro. In acest an Romania a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro, fapt care a fost posibil datorita masurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor si deblocarii tuturor programelor operationale. In perioada imediat urmatoare trebuie accelerat ritmul in care solicitam noi rambursari de sume Comisiei, ceea ce va fi posibil doar daca beneficiarii implementeaza cat mai repede proiectele, iar institutiile statului din sistem proceseaza in cel mai scut timp documentele necesare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In perioada 1 ianuarie – 28 octombrie a.c., prin Programul Operational Regional au fost solicitate spre rambursare Comisiei Europene fonduri in valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare suma solicitata prin intermediul unui program. Pe locurile urmatoare din punct de vedere al valorii fondurilor solicitate spre rambursare in acest an se claseaza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in cadrul caruia s-a cerut returnarea a peste 484 milioane de euro, respectiv Programul Operational Sectorial Mediul pentru care au fost transmise documente pentru rambursarea a peste 456 milioane de euro. In acelasi timp, declaratiile de cheltuieli transmise in acest an pentru Programul Operational Sectorial Transport insumau circa 373 milioane de euro la data de 28 octombrie a.c.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene