TVA devine cheltuiala eligibila in proiectele europene

0

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) aferenta proiectelor UE va fi declarata incepand cu anul viitor drept cheltuiala eligibila si suportata din fonduri comunitare, dar noile reguli, stabilite in sedinta de miercuri a Guvernului, se vor aplica pentru contractele incheiate incepand cu 1 ianuarie 2012, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Executivul a modificat si completat miercuri Hotararea Guvernului nr.759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale.

Noile reglementari stabilesc ca TVA aferenta proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune va deveni cheltuiala eligibila si va fi suportata din fonduri comunitare.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a apreciat ca actul normativ adoptat de catre Executiv va conduce la cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare prin faptul ca TVA devine eligibila, iar efortul financiar al celor care beneficiaza de fondurile de coeziune ale Uniunii Europene va fi mai redus. “Ajutam beneficiarii, fie publici, fie privati, sa-si acopere aceste cheltuieli si, de multe ori, sunt proiecte blocate pentru ca, de exemplu, sunt dificultati pentru autoritatile locale, in a plati TVA-ul“, a declarat Orban.

Ministrul Leonard Orban a mentionat ca vor fi permise unele exceptari de la aplicarea noii reglementari, bazate pe analizele efectuate de fiecare dintre autoritatile care gestioneaza fonduri comunitare. Ministrul a explicat ca in momentul in care TVA-ul devine eligibila, vor putea fi finantate mai putine proiecte din fonduri comunitare. Totusi, ministrul s-a aratat increzator ca toate programele vor avea TVA eligibil, cu exceptia trasnporturilor si a unor parti din Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane. “Exista o discutie privind Programul Operational Regional unde este problema supracontractarii si acolo va trebui sa vedem in ce masura chestiunea va putea fi rezolvata printr-o realocare de fonduri de la alte programe operationale“, a mai spus Leonard Orban adaugand ca realocarea intre programe va trebuie sa obtina si acceptul Comisiei Europene.

Din acest motiv, fiecare autoritate de management isi va face o analiza proprie si vom supune aprobarii Guvernului, daca este cazul, exceptari de la aplicarea acestei Hotarari de Guvern: fie ca vorbim de exceptarea in intregime a unor programe operationale sau doar a unor parti din acestea“, a declarat ministrul Afacerilor Europene, care a adaugat ca toate statele membre au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuiala eligibila.