UE beneficiaza pana in 2014 de granturile SEE si Norvegia

0

Islanda, Liechtenstein, Norvegia si UE au semnat astazi acordurile pentru granturile SEE si Norvegia 2009-14, dupa ce statele membre UE au convenit cu privire la distribuirea finala pentru tarile beneficiare. 1.79 miliarde € vor fi puse la dispozitia proiectelor care contribuie la dezvoltarea economica si sociala in 15 state membre ale UE din Europa Centrala si de Sud.

“Suntem incantati ca acordul privind granturile SEE si Norvegia 2009-2014 poate fi semnat in cele din urma. Aceste fonduri sunt o contributie substantiala la reducerea disparitatilor sociale si economice in Europa. Acum asteptam cu nerabdare sa incepem implementarea “, a declarat Ministrul de Externe norvegian Jonas Gahr Store.

Odata cu finalizarea acordului, Islanda, Liechtenstein si Norvegia, va elabora un cadru juridic pentru punerea in aplicare granturilor 2009-2014. Normelor si reglementarilor se va baza pe experienta de scheme de granturi anterioare si pe consultarile cu statele beneficiare.

Dupa convenirea cadrului legal, Islanda, Liechtenstein si Norvegia vor intra intr-un dialog cu statele beneficiare individuale in ceea ce priveste domeniile tematice care vor primi finantare, culminand cu semnarea memorandumurilor individuale de intelegere (MoU) intrucat tarile beneficiare au diferite profiluri si prioritati. Dupa ce a fost atins un acord individual cu statele beneficiare, privind alocarea de fonduri in sectoarele prioritare diferite, urmatoarea etapa va fi implementarea programelor. Proiectele vor fi finantate prin intermediul programelor care sunt asteptate sa fie lansate incepand cu 2011.

Islanda, Liechtenstein si Norvegia va oferi € 357.7 milioane pe an sau o suma totala de € 1.79 miliarde in perioada de 5 ani. Norvegia asigura 97% din finantarea totala.

Granturile SEE si Norvegia 2009-2014 vin intr-un moment cand multe dintre statele beneficiare se confrunta cu o situatie economica dificila. “Noile granturi SEE si Norvegia ne ofera o oportunitate istorica de a consolida cooperarea cu noile state membre UE. Multe dintre aceste tari se lupta cu somaj ridicat si o situatie economica dificila. Este in interesul Norvegiei de a promova dezvoltarea economica si sociala in aceste tari “, a declarat Ministrul de Externe Store.

“Finantarea din Norvegia este directionata catre zonele in care putem face o diferenta si care sunt in concordanta cu interesele norvegiane si europene”, a declarat domnul Store, incurajand actorii norvegiene sa se implice in proiecte cu parteneri din tarile beneficiare.

Fondurile urmeaza sa fie folosite pentru a sprijini proiecte in urmatoarele domenii: protectia mediului si a schimbarile climatice, inovare in industria verde, sanatate, cercetare si burse, patrimoniul cultural, munca decenta si societate civila, precum si justitie si afaceri interne. Un nou element important al acordul este accentul pus pe munca decenta si dialogul tripartit.