275.000 de dolari pentru proiectele de implicare in comunitate

0

275.000 de dolari sunt disponibili pentru actiuni de implicare in comunitate, printr-un nou apel al Fondului pentru Inovare Civica. (CIF).

Programul de finantare al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este un catalizator al potentialului cetatenilor de a-si transforma comunitatile. Finantarea fiecarui proiect poate ajunge pana la 15.000 dolari. Anul acesta, programul are o componenta noua, rezultata din parteneriatul incheiat cu Enel Romania. Prin intermediul acesteia sunt incurajate actiunile de mobilizare civica ce vizeaza imbunatatirea accesului la energie sau identificarea de solutii energetice alternative eficiente/ verzi.

Este cel de-al cincilea an consecutiv al Programului, al carui  principal partener este Romanian American Foundation. Inca de la infiintare, in 2012, Fondul pentru Inovare Civica a fost sustinut exclusiv de donatori privati, precum companiile OMV Petrom si Raiffeisen Bank, cu a caror sustinere financiara au prins viata pana acum aproximativ 90 de proiecte.

“Experientele din anii trecuti ne arata ca interesul organizatiior pentru aceasta zona, a mobilizarii cetatenesti, ramane una crescuta si ca granturile, fie ele si mici, le pot ajuta in mod real sa faca diferenta in comunitatile pe care le sustin. Cele aproximativ 20 de proiecte selectate in runda 2015 vizeaza o paleta larga de subiecte, toate punand insa in centru cetateanul, drepturile sale, capacitatea de a se angaja intr-un dialog constructiv cu autoritatile si de a face o schimbare”, spune Raluca Teodor, coordonatorul Fondului pentru Inovare Civica.

Prin componenta pentru inovare civica sunt eligibile pentru finantare activitati ce: mobilizeaza si responsabilizeaza cetatenii, initiative de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice si precum si pentru educatie civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii. Important este ca activitatile proiectului sa aiba ca scop implicarea oamenilor pentru rezolvarea unor probleme de interes comun.

Imbunatatirea accesului la energie isi gaseste si ea finantarea prin noua componenta sustinuta de Enel Romania. Ca exemplu, pot fi de interes proiecte ce stimuleaza cetatenii sa gaseasca solutii pentru energia regenerabila (solara, eoliana etc) pentru conectarea la energie a localitatilor izolate, educa populatia despre consumul eficient si sigur al energiei electrice sau imbunatatesc accesul la energie pentru gospodariile dezavantajate economic si social. in plus, voluntarii din cadrul Enel isi vor oferi experienta si cunostintele in domeniul proiectelor castigatoare.275.000 de dolari sunt disponibili pentru acttiuni de implicare iin comunitate, printr-un nou apel al Fondului pentru Inovare Civica (CIF).

Pot aplica in cadrul prezentului apel al Fondului pentru Inovare Civica organizatiile neguvernamentale infiintate in Romania, care pot veni singure sau in parteneriat cu alte organizatii sau institutii. Termenul limita pentru depunerea scrisorilor de intentie este 18 mai 2016, ora 16.00. Scrisorile de intentie pot fi depuse online pe  www.finantare.fdsc.ro .

Mai multe detalii privind modalitatea de aplicare, criteriile de eligibilitate si de selectie a proiectelor se gasesc in Ghidul de finantare disponibil si el pe www.finantare.fdsc.ro