MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat lanseaza concursul de proiecte „SPATII VERZI 2012”

0

MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat lanseaza, pentru al saptelea an consecutiv, concursul de proiecte „Spatii verzi” destinat ONG-urilor de mediu.

Insumand bilantul editiilor precedente, prin intermediul „Spatii verzi” aproximativ 93.000 de voluntari din toata Romania s-au implicat  in reabilitarea sau infiintarea spatiilor verzi urbane, respectiv in promovarea ariilor naturale protejate din tara noastra. Astfel, intre 2006 si 2011, acesti iubitori ai naturii au inverzit o suprafata care ar include Gradina Botanica din Bucuresti si Parcul Babes (Iuliu Hateganu) din Cluj-Napoca, adica peste 30 de hectare. De asemenea,  in aceasta perioada, „Spatii verzi” a insemnat si 76 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitati variate, care au avut drept element central crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate.

In editia actuala, pentru cele doua categorii ale programului – Spatii verzi urbane si Arii naturale protejate –  MOL Romania va pune la dispozitie aproape 150.000 euro. Termenul limita pentru depunerea documentatiei este sfarsitul lui februarie, iar ONG-urile castigatoare vor fi anuntate in luna martie. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei.

Programul „Spatii Verzi” are un impact pozitiv in viata comunitatii, rezultatele pe care le-am inregistrat alaturi de Fundatia pentru Partneriat ne indica faptul ca din ce in ce mai multi voluntari ne sunt alaturi, iar impactul social al programului a crescut intr-un mod sanatos si natural. Tocmai de aceea, ne-am propus intarirea aspectului educational al programului „Spatii verzi”. Asftel, pentru componenta Spatii Verzi Urbane, propunerile pe care le asteptam in 2012 vor avea la dispozitie fonduri mai mari decat in editiile precedente: ONG-urile pot ajunge la o finantare individuala de 9.000 de lei, fata de 8.000 de lei in trecut. Aceasta crestere presupune insa un efort suplimentar din partea ONG-urilor, pentru ca am decis sa ne concentram pe sprijinirea acelor proiecte care trateaza cu prioritate conceptul educatiei ecologice non-formale” – a declarat Kinga Daradics, CEO MOL Romania.

Pe pagina de web a Fundatiei pentru Parteneriat vor fi puse la dispozitie manuale educative in care cei interesati vor putea gasi idei pentru realizarea activitatilor eco-educative. Mai mult, pana la sfarsitul anului va fi lansata si pagina de web a Programului „Spatii Verzi”, unde vor fi disponibile informatii suplimentare.

Rezultatele si experientele din cadrul programului „Spatii Verzi”  ne demonstreaza ca  in cadrul comunitatilor exista o nevoie crescanda in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de mediu urbane. Prin intermediul programului, din ce in ce mai multe comunitati dovedesc ca, beneficiind de sprijin, sunt capabile sa foloseasca la maxim oportunitatiile ce contribuie la imbunatatirea mediului urban, in mod concret angajandu-se cu entuziasm in activitati de creare si de reamenajare a spatiilor verzi  comunitare. Cealalta componenta a programului aduce un aport semnificativ la  promovarea nepretuitelor valori naturale din ariile protejate ale Romaniei, care din pacate sunt inca insuficient apreciate si cunoscute si ca atare manifesta vulnerabilitate crescuta la influentele antropice. Astfel programul raspunde unor nevoi stringente prin intermediul constientizarii,  mobilizarii si actiunii directe.”, a declarat László Potozky – director, Fundatia pentru Parteneriat.

Spatii Verzi 2012

Termenul limita pentru depunerea documentatiei este 29 februarie, 2012, iar castigatorii vor fi anuntati in luna martie. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei. Mai multe detalii privind conditiile de participare pot fi gasite pe www.molromania.ro si www.repf.ro.  

Se pot obtine fonduri pentru urmatoarele tipuri de activitati:

 • crearea si reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
 • educatie ecologica non-formala in randul tinerilor si a comunitatilor locale
 • Junior Ranger – implicarea tinerilor in actiuni de conservare a biodiversitatii si de protejare a naturii in arii protejate
 • Ziua Ariei Protejate – declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective si implicarea comunitatilor locale in acest demers
 • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
 • crearea sau amenajarea unor poteci tematice in scop educational
 • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internationale a Biodiversitatii

Anul trecut MOL Romania a oferit o finantare de 150 000 euro, rezultatele implementarii acestora fiind urmatoarele:

 • implicarea a peste 21 500 de persoane in derularea celor 53 de proiecte
 • infiintarea si reamenajarea a aproximativ 42.000 m2 de spatii verzi urbane
 • plantarea a peste 5200 de pomi si arbusti si a peste 4700 de rasaduri de flori
 • amenajarea a 14 poteci tematice si a 7 expozitii permanente
 • organizarea Zilei Biodiversitatii in 4 arii protejate si a zilei rezervatiei in 5 locatii