Cerere de propuneri de proiecte “Memorie istorica europeana”, programul Europa pentru cetateni 2014-2020

0

Comisia Europeana, prin Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA) de la Bruxelles, a deschis a doua cerere de propuneri de proiecte « Memorie istorica europeana » a programului Europa pentru cetateni 2014-2020.

Obiective generale:

  • contributie la intelegerea de catre cetateni a Uniunii, a istoriei si diversitatii acesteia;
  • promovarea cetateniei europene si imbunatatirea conditiilor de participare civica si democratica la nivelul Uniunii.

Obiectivele specifice realizate prin actiuni transnationale sau cu dimensiune europeana:

  • sensibilizarea publicului cu privire la memoria, la istoria si valorile comune ale Uniunii si la scopul Uniunii, si anume promovarea pacii, a valorilor Uniunii si a bunastarii popoarelor sale prin stimularea dezbaterii, a reflectiei si a dezvoltarii de retele;
  • incurajarea participarii democratice si civice a cetatenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai buna intelegere de catre cetateni a procesului Uniunii de elaborare a politicilor si prin promovarea oportunitatilor de implicare societala si interculturala si de voluntariat la nivelul Uniunii.

Tipuri de actiuni:

Componenta « Memorie istorica europeana » sprijina activitatile care incurajeaza reflectia asupra diversitatii culturale europene si a valorilor comune in sensul cel mai larg al termenului, tinand seama de egalitatea de gen. Fondurile pot fi puse la dispozitie pentru initiativele de reflectie asupra cauzelor regimurilor totalitare in istoria moderna a Europei si cele de comemorare a victimelor acestora.

Aceasta componenta include, de asemenea, activitati referitoare la alte momente decisive si puncte de referinta din istoria europeana recenta. In special, se va acorda preferinta actiunilor care incurajeaza toleranta, intelegerea reciproca, dialogul intercultural si reconcilierea ca mijloace de depasire a trecutului si de construire a viitorului, in special vizand generatiile mai tinere.

Pot depune proiecte: autoritatile locale si regionale, organizatii non-profit si ale societatii civile, asociatii ale supravietuitorilor, asociatii culturale, de tineret, educationale si de cercetare, asociatii ale oraselor infratite.

Bugetul maxim pentru un proiect: 100.000 euro.

Alte conditii:

  • se asteapta ca proiectele din cadrul acestei componente sa includa diferite tipuri de organizatii (autoritati locale, ONG-uri, institute de cercetare etc.) sau sa desfasoare diferite tipuri de activitati (cercetare, educatie nonformala, dezbateri publice, expozitii etc.) sau sa implice cetateni provenind din diferite grupuri tinta;
  • un proiect trebuie sa implice organizatii din cel putin un stat membru.
  • se acorda prioritate proiectelor transnationale;
  • durata maxima a proiectului este de 18 luni.

Data limita pentru depunerea propunerilor: 2 martie 2015 (orele 12.00 la Bruxelles).

Pentru toate componentele / masurile, s-a creat un sistem electronic de depunere a cererilor. Propunerile de proiecte trebuie sa fie depuse utilizand formularul electronic de cerere de grant (e-formularul).

Cererile pe hartie, trimise prin posta, prin fax sau prin e-mail NU sunt acceptate in vederea evaluarii ulterioare.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul programului

Website-ul programului

Finantator: Uniunea Europeana

Sursa: finantare.ro