Guvernul a transmis Comisiei Europene aplicatia pentru mobilizarea Fondului de Solidaritate

0

Guvernul a transmis, prin Autoritatea Coordonatoare si de Management a Fondului Solidaritatea al UE, aplicatia pentru mobilizarea Fondului Solidaritatea ca urmare a inundatiilor care au avut loc in iunie-iulie 2010, a anuntat Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.

Aplicatia a fost transmisa oficial comisarului european pentru Politica Regionala, domnului Johannes Hahn.

Valoarea totala a pagubelor inundatiilor produse in vara acestui an a fost estimata la 3,735 miliarde de lei, aproximativ 876 de milioane de euro, suma calculata la cursul de 4,2654 ron/euro.

Ca si calendar orientativ, in octombrie, adica in termen de 6-8 saptamani de la depunerea aplicatiei este asteptata emiterea deciziei Comisiei prin care se propune Parlamentului European si Consiliului aprobarea acordarii unei sume din Fondul Solidaritatea in sprijinul Romaniei. Pana la sfarsitul anului se asteapta finalizarea procedurii bugetare, care implica Parlamentul European si Consiliul”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Suma care se acorda din partea Uniunii Europene se calculeaza astfel: pana la pragul de 0,6% din PIB, care in cazul Romaniei este de aproximativ 788 milioane de euro (suma exacta este 787, 935 milioane de euro), valoarea sprijinului comunitar este de 2,5% din valoarea pagubelor, iar dupa acest prag, de 6% din valoarea pagubelor.
 

Sursa: Guvernul Romaniei