UE va investi 100 de miliarde de euro pentru transformarea regiunii Dunarii

0

Sefii de Stat si de Guvern din Uniunea Europeana, reuniti la Bruxelles, vor aproba astazi Strategia pentru Dunare a Uniunii Europene, care urmareste investitia a 100 de miliarde de euro pana in 2013, pentru dezvoltarea economica in bazinul Dunarii. Cele 14 tari dunarene vor avea dubla provocare de a asigura dezvoltarea economica a regiunii si de a proteja mediul inconjurator.

Strategia Dunarii reuneste o serie de initiative care, luate separat, nu numai ca ar fi ineficiente, dar ar fi chiar contra productive: de exemplu, investitia in repopularea cu sturioni, o specie amenintata, este inutila daca nu se renunta la infrastructurile de navigatie vechi si depasite, care blocheaza rutele de migratie si de reproducere ale sturionilor si aduc specia in pragul disparitiei”, a declarat Sergey Moroz, Specialist Ape la WWF.

100 de miliarde de euro investite corespunzator ar putea transforma regiunea Dunarii intr-un studiu de caz pentru o societate moderna, prospera si verde, care se dezvolta si isi protejeaza capitalul natural, in acelasi timp. Este nevoie de investitii in nave de ultima tehnologie, care sa se adapteze fluviului, de cladiri eficiente energetic, de energii regenerabile, de reconstructia zonelor umede si de protejarea biodiversitatii. In aceste domenii exista un potential enorm si depinde de noi daca alegem sa construim folosindu-ne de el sau sa il distrugem”, a continuat Moroz.

Dintre cele 14 tari incluse in Strategia Dunarii, 8 sunt state membre ale Uniunii Europene (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova si Ucraina).

Cele 100 de miliarde de euro au fost deja alocate, prin politica de coeziune a Uniunii Europene 2007- 2013.

Raurile si padurile din regiunea Dunarii asigura o multitudine de beneficii esentiale pentru viata comunitatilor si pentru dezvoltarea economica. Padurile din Lunca Dunarii stocheaza carbon, serviciu estimat la 29 de milioane de euro pe an. Pe de alta parte, 1 hectar de lunca inundabila functionala asigura beneficii ce valoreaza pana la 500 de euro pe an, incluzand purificarea apei, combaterea inundatiilor, reproducerea pestilor.

Pentru mai multe informatii, accesati studiul WWF asupra serviciilor ecosistemelor in bazinul Dunarii .