APADOR-CH si alte 17 organizatii au recurs la procedura “amicus curiae”, la Curtea Constitutionala, pentru a impiedica Parlamentul sa desfiinteze ONG-urile

0

APADOR-CH, sustinuta de alte 17 organizatii neguvernamentale, a depus la Curtea Constitutionala o interventie prin procedura “amicus curiae” prin care atrage atentia ca articolul II din Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii este neconstitutional.

Acest articol obliga ONG-urile din România sa-si modifice denumirile intr-un interval de doi ani de la data aparitiei legii, in caz contrar fiind desfiintate de drept. Prin noua lege sunt, practic, desfiintate hotarâri judecatoresti irevocabile, care au stabilit cu autoritate de lucru judecat ca infiintarea ONG-urilor a respectat conditiile legale de la data respectiva, inclusiv cu privire la denumire.

In acest context, se pune intrebarea cum vor mai putea sa functioneze normal, sa atraga noi membri, sa  participe la concursurile pentru finantarea de proiecte si sa se dezvolte institutional ONG-urile daca acestea vor fi in permanenta sub amenintarea desfiintarii pentru pretinsa incalcare a unor reguli venite din viitor pentru a rejudeca trecutul.

APADOR-CH a semnalat inca din momentul in care proiectul de lege se discuta in Camera Deputatilor, ca articolul amintit incalca atât principiul neretroactivitatii legii (prevazut de art. 15 alin. 2 din Constitutie), al separatiei puterilor in stat (art. 1 alin. 4 din Constitutie), al autoritatii de lucru judecat a hotarârilor judecatoresti definitive si irevocabile (art. 126 al. 1 din Constitutie), cât si dreptul de asociere garantat de art. 40 alin. 1 din Constitutie.

In pofida acestor avertismente venite din partea societatii civile, Parlamentul a trimis legea spre promulgare la Presedintie, fara sa faca modificarile constitutionale amintite. Presedintele României a cerut recent Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la aceste aspecte din lege.

Curtea Constitutionala va dezbate constitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii in data de 22 ianuarie 2014.

Puteti citi aici interventia Amicus curiae a APADOR-CH si a celor 17 organizatii la Curtea Constitutionala.

Despre procedura “amicus curiae”

Amicus curiae este ultima solutie prin care APADOR-CH si organizatiile semnatare incearca sa convinga Curtea Constitutionala sa apere drepturile constitutionale ale societatii civile.

Prin amicus curiae este permis celor care au o expertiza intr-un anumit domeniu (in speta, respectarea drepturilor omului, libertatea presei) sa ajute instanta, ca “prieteni ai instantei”(amicii curiae), prin furnizarea, cu rol consultativ, de informatii/observatii relevante pentru solutionarea unei cauze importante. Amicus curiae este o institutie juridica distincta de cea a interventiei si care este recunoscuta ca atare de instantele din sistemele de drept de tip common law, spre exemplu, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Amicus curiae este forma cea mai des folosita de diferite organizatii neguvernamentale, prin care isi exprima propriile puncte de vedere cu privire la aspecte ale unor procese aflate in curs, atunci când drepturi ale omului au fost sau pot fi incalcate.

Acesta este al doilea demers de acest gen facut de APADOR-CH la Curtea Constitutionala, prima data fiind in 2013, in legatura cu Legea insolventei, caz in care Curtea a constatat neconstitutionalitatea legii amintite.

Lista semnatarilor:

Agentia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România

Asociatia ACCEPT

Asociatia Militia Spirituala

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

Asociatia pentru Tehnologie si Internet

Asociatia “Salvati Dunarea si Delta”

Centrul de Resurse Juridice

Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Român de Politici Europene

Fundatia PACT

Fundatia Soros România

Institutul pentru Politici Publice

Romani CRISS

Romanian Harm Reduction Network

Sustin demersul si organizatiile:

ExpertForum

Agentia Impreuna