Asociatia Salvati Dunarea si Delta protesteaza in legatura cu recentele schimbari din Colegiul Executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

0

Viorica Basca a fost numita director executiv al ARBDD la nici cinci luni de la revocarea sa din functia de Guvernator al Rezervatiei Delta Dunarii pentru ingreunarea demersului Guvernului Romaniei de solutionare a situatiei de infrigement pentru proiectul “Amenajare Plaja Sulina”.

Anul trecut, in plin proces de rezolvare a procedurii de infringement declansata in cazul Romaniei de Comisia Europeana pentru proiectul de dezvoltare a plajei din Sulina, Viorica Basca, Guvernatoarea de atunci a Rezervatiei Delta Dunarii, aproba abuziv incadrarea fara evaluarea impactului asupra mediului si fara efectuarea evaluarii adecvate a unui beach bar pe plaja din Sulina, in lipsa analizei Consiliului Tehnic si Stiintific al ARBDD. Un astfel de demers ar fi meritat mai degraba o investigatie a DNA, decat o rechemare a fostei guvernatoare in echipa de management. Decizia de numire a Vioricai Basca in functia de director executiv al ARBDD este cu atat mai bulversanta cu cat persoana pe care o inlocuieste in aceasta functie este un renumit specialist in biodiversitate, pe care pregatirea si experienta manageriala il situeaza cu mult inaintea calitatilor lui Basca.

Ce este dubios in aceasta decizie, pe langa suspiciunea penala a ex-guvernatoarei Viorica Basca si incompetenta dovedibila cu documente, este aparitia ei in ambele regimuri politice dar nu ca un reputat specialist sau ca o dovada a unei depolitizari pe care ne-o dorim de cateva sute de ani, ci ca rezultat al insistentei transpartinice a unui grup de interese fervent in a-si planta “omul” la capatul semnaturiii decizionale ” a declarat Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta avertizeaza ca aceasta situatie este in defavoarea intereselor Romaniei si ale Deltei Dunarii si slabeste autoritatea stiintifica si manageriala cu care este investita Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Salvati Dunarea si Delta solicita autoritatilor responsabile sa reanalizeze decizia numirii Vioricai Basca in functia de director executiv ARBDD si sa ia, in cel mai scurt timp, toate masurile care apara interesele biodiversitatii si nu interesele de imbogatire a unor grupuri infractionale.