Barometru de opinie privind implicarea europenilor in democratia participativa – Cum sta Romania?

0

Comisia Europeana a lansat saptamanile acestea rezultatele unui barometru de opinie privind implicarea europenilor in democratia participativa. Rezultatele pentru Romania sunt contradictorii, dar mai degraba triste.

Avem nevoie de ONG-uri? Publicul roman crede in majoritate ca nu.

La nivel european, numai 41% dintre respondenti sunt de acord cu faptul ca cetatenii europeni nu au nevoie de acest tip de organizatii si ca dispun de alte cai prin care pot inflenta procesele politice de decizie. Totusi, datele prezentate in raport ne arata ca majoritatea respondentilor din 5 state membre printre care si Romania, alaturi de Grecia, Bulgaria, Portugalia si Cipru, considera ca cetatenii europeni nu au nevoie de ONG-uri. In Romania 55% dintre respondenti sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar 40% isi exprima dezacordul, in Grecia procentul ne arata 52% vs. 44%, in Bulgaria 49% vs. 42%, in Portugalia 49% vs. 46%, iar in Cipru 47% vs. 43%. In Malta, opinia este impartita in mod egal de 46% dintre respondenti de acord si 46% in dezacord.

Au ONG-urile influenta la nivel european? Romanii aprecieaza la cel mai ridicat nivel influenta ONG-urilor la nivel european.

Mai mult de jumatate dintre respondentii din 19 state membre considera ca ONG-urile au capacitatea de a influenta procesul de decizie de la nivel european. Spre deosebire de dezacordul majoritar exprimat privind nevoia existentei ONG-urilor, un numar relativ mare de respondenti din Romania (71%), Portugalia (68%) si din Luxembourg si Danemarca (ambele cu 66%) considera ca procesele de decizie la nivel european pot fi influentate de activitatea organizatiilor nonguvernamentale.

Daca vrei sa influentezi deciziile politice,  intra intr-un ONG. Este valabil si pentru Romania?

Pentru majoritatea respondentilor (54%) din toate, mai putin 2 state membre participante la sondaj, a fi membru al unei organizatii sau asociatii neguvernamentale este o metoda eficienta de a influenta deciziile politice. Romania se afla si ea printre tarile in care publicul apreciaza ca ONG-urile au o influenta importanta in acest domeniu. Astfel, 65% dintre respondentii romani sunt de acord cu aceasta afirmatie, alaturi de respondentii maltezi in acelasi procent si depasiti doar de 68% dintre respondentii din Luxemburg.

Citeste mai mult pe ies.org.ro