Cetatenii pot transmite online propuneri asupra initiativelor legislative

0

Procesul de legiferare este unul complex. In ciuda prezentei in parlament a unui numar semnificativ de juristi, deputati sau senatori, aproximativ 23% din proiectele depuse(1) ajung sa fie adoptate de catre Parlamentul Romaniei. In acest contex, se remarca necesitatea implicarii tuturor actorilor interesati in procesul de elaborare si amendare a initiativelor legislative.

Principala modalitate prin care persoanele interesate, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale si specialisti din partea unor autoritati publice pot participa la dezbaterile asupra initiativelor legislative, participarea la sedintele comisilor parlamentare(2) este greu accesibila. In acest caz este necesara aprobarea participarii de catre presedintele comisiei, iar luarea de cuvant(3) poate fi limitata de catre presedintele comisiei sau deputatii prezenti.

O modalitate accesibila celor interesati este transmiterea prin intermediul site-ului www.cdep.ro de propuneri si sugestii cu privire la initiativele legislative aflate in dezbatere publica pentru care Camera Deputatilor este prima Camera sesizata. Confom unei Hotarari(4) adoptate inca din primavera anului 2012, persoane fizice sau juridice pot transmite amendamente in perioada alocata consultarii publice, ce poate dura pana la 21 de zile. In acest sens, procedura prevede ca initiativele legislative sunt publicate pe prima pagina a site-ului Camerei Deputatilor, la sectiunea Initiative legislative aflate in dezbatere publica. Prin intermediul unui formular simplificat se pot transmite propuneri/sugestii ce sunt aprobate de catre un membru al Departamentului Legislativ.

Pana in prezent, pentru cele 43 de initiative legislative aflate in dezbatere publica au fost transmise  36 de propuneri/sugestii. Majoritatea au fost formulate asupra Propunerii legislative privind înființarea tribunalelor specializate pentru conflicte de munca si asigurari sociale

1 Sinteza activitatii parlamentarilor in mandatul 2008-2012, Institutul de Politici Publice

2 Art. 55 (2) din Regulamentul Camerei Deputatilor

3 Art. 55(4) din Regulamentul Camerei Deputatilor

4 Hotarare privind gestionarea propunerilor si sugestiilor formulare de catre persoanele fizice si/sau juridice interesate la propunerile legislative aflate in dezbatere publica, adoptata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor in sedinta din 19 martie 2012