Dialogul civic si social – oportunitate sau obstacol intr-o societate in plina criza economica si morala?

0

In pofida unui intreg cadru legislativ existent in Romania de facilitare a dialogului cu decidentii, implicarea actorilor civici si sociali nu are impactul asteptat in procesul de elaborare a reglementarilor. Sectoarele structurate ale societatii civile sunt inca rezervate fata de factorii de decizie, in timp ce decidentii considera, de multe ori, ca actorii sociali nu aduc valoare adaugata, iar intalnirile consultative intarzie procesul decizional.

Exista germeni si exemple de buna practica, dar acestea sunt putine in raport cu nevoia institutiilor statului de a avea parteneri de dialog competenti. Astfel, un dialog social ineficient nu poate decat sa altereze decizia publica.

Toti actorii civici si sociali au in misiunea lor reprezentarea intereselor membrilor si/sau ale beneficiarilor lor. Aceasta componenta le ofera sansa, dar le incumba si datoria morala de a participa la decizia publica.

In acest context, Academia de Advocacy, in calitate de initiator al audierii publice virtuale ,,Dialogul civic si social – oportunitate sau obstacol intr-o societate in plina criza economica si morala?”, propune tuturor celor interesati sa contribuie, prin idei si solutii argumentate, la identificarea cailor de eficientizare a dialogului civic si social din Romania, prin formularea de raspunsuri intrebarilor:

  • Care sunt principalele obstacole ale unui dialog civic si social real in Romania?
  • Care este valoarea aportului fiecarui partener de dialog (patronat, sindicat, asociatie, fundatie, camera de comert) in sprijinul unei decizii publice juste si stabile?
  • Cum apreciati ca va fi afectat dialogul civic si social din Romania prin adoptarea unei legi a lobby-ului? Ce efecte pozitive si negative intrevedeti?

Opiniile scrise pot fi transmise, pana cel tarziu in data de 15 iunie 2013, la www.advocacy.ro.

Audierea publica virtuala a avut loc in data de 31 mai 2013 in Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Tirgu Mures, Bucuresti.

Opiniile scrise colectate prin procedura de audiere publica se vor sintetiza intr-un raport – sinteza, de catre Comisia de Experti a audierii publice, formata din prof. univ. dr. Raluca DIMITRIU, Academia de Studii Economice, Departamentul Drept, Bucuresti, dr. Catalin Corneliu GHINARARU, secretar stiintific, Institutul National pentru Cercetare Stiintifica a Muncii si Protectiei Sociale, Bucuresti si Despina PASCAL, expert audieri publice, Academia de Advocacy, Timisoara. Raportul sinteza va fi facut public, in conferinta de presa si va fi transmis tuturor celor interesati de audierea publica, la adresa electronica indicata in formularul de inscriere, precum si decidentilor politici cu responsabilitati in domeniu. De asemenea, va fi adus la cunostinta opiniei publice prin intermediul presei si prin afisarea la www.advocacy.ro si www.implicat.info, unde va putea fi consultat alaturi de toate celelalte materiale specifice audierii publice. Pentru transmiterea opiniei scrise:

1. consultati MOTIVATIA si INDRUMARUL de elaborare a depozitiei la www.advocacy.ro;

2. este necesara inscrierea accesand butonul INSCRIE-TE din pagina principala a www.advocacy.ro;

3. completati toate datele din FORMULARUL DE INSCRIERE si sa inserati / atasati continutul opiniei dvs. in campul dedicat acesteia din formularul de inscriere, in format doc/pdf.

Pentru documentarea opiniei pe site mai regasiti: bibliografia selectiva a tematicii, procedura de audiere publica, regulamentul evenimentului si agenda.

Persoane de contact:

Iulia TUTUIANU, Academia de Advocacy – 0722256179, [email protected];

Nicoleta TUDOR, Academia de Advocacy – 0745937045, [email protected] 

follow_stiriong-8476650