Expert Forum, Freedom House, IPP, GDS – Apel catre domnul Victor Ponta. Amanati si reparati noile Coduri pana la 1 septembrie!

0

Inca din toamna anului trecut, ICCJ, DNA, DIICOT si CSM au semnalat oficial articolele din noile Coduri care vor impiedica lupta contra coruptiei, crimei organizate si terorismului, dar si prevederi care pot produce haos in sistemul de justitie. Au propus solutii, consemnate, de altfel, in ultimul Raport MCV. Nu au primit niciun raspuns oficial de la Guvern.

Intrarea in vigoare, maine, a noilor Coduri, neamendate prin Ordonanta de Urgenta, va conduce la distrugerea iremediabila a unor dosare sonore, va compromite grav lupta contra coruptiei, crimei organizate si terorismului, va afecta cooperarea internationala a Romaniei cu SUA si statele UE in materie de investigatii penale si va deteriora imaginea justitiei in ochii publicului din pricina interpretarilor diferite date de instante.

 Daca modificarea catorva articole s-a dovedit atat de dificila in ultimele patru luni, cerem guvernului condus de premierul Victor Ponta sa amane intrarea in vigoare a noilor Coduri pana la inceperea anului judiciar, la 1 septembrie. Autoritatile vor gasi astfel ragaz sa identifice cele mai bune solutii in cadrul unor consultari cu CSM, ICCJ, Parchetul General, DIICOT, DNA si partenerii externi ai Romaniei. Cele cateva prevederi pot fi corectate in aceasta sesiune parlamentara – pana la sfarsitul lui iunie – si pot intra in vigoare la 1 septembrie 2014.

Expert Forum

Freedom House Romania

Institutul pentru Politici Publice

Grupul pentru Dialog Social