Harghita: Protest impotriva construirii unei microhidrocentrale in statiunea Baile Homorod

0

Cateva zeci de persoane au protestat marti in statiunea Baile Homorod impotriva construirii unei microhidrocentrale pe raul Homorodul Mare, acuzand faptul ca nu au fost consultati inainte de inceperea lucrarilor si ca aceasta investitie va pune in pericol echilibrul ecologic si va afecta dezvoltarea turistica a zonei.

Protestatarii, atat localnici din Baile Homorod, cat si proprietari de case de vacante sau de terenuri din alte localitati, spun ca exista riscul sa scada debitul raului si sa ramana fara surse de apa, pentru ei si pentru animale.

“Nu vorbeste nimeni cu noi, nimeni nu zice nimic ce se intampla, numai constructii, muncitori vedem. Am auzit ca se face un baraj, ceva hidrocentrala, pun apa in tevi. Nu vom avea apa, nici acum cand e seceta nu e apa in parau si nici animalele, care sunt obisnuite cu locurile de adapat nu stiu unde se vor duce (…) Au luat padurea, acum vor si apa, ce ne mai asteapta, ce vor sa faca”, a afirmat unul dintre protestatari.

La actiune a participat si presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Odorheiu Secuiesc, Jakab Attila, care considera ca lucrarile trebuie stopate, pentru ca zona sa nu aiba de suferit, asa cum s-a intamplat in Muntii Fagaras.

“Anual, aici facem o repopulare cu pastravi a paraului Homorodul Mare, intre cinci si zece mii de bucati si, asa cum am auzit, daca se va scoate o treime din debitul apei atunci repopularea a fost facuta degeaba si, de aceea, daca putem sa stam in fata acestei lucrari o vom face. (…)”, a spus Jakab Attila.

Hans Hedrich, reprezentantul Asociatiei Sighisoara Durabila, a afirmat ca a investigat constructia de hidrocentrale in Romania, mai ales in zone protejate si sustine ca oamenii sunt mintiti si ca, in astfel de cazuri, este nevoie de un studiu de impact asupra mediului.

“La APM-uri se obtin tot felul de derogari, de incadrari ilegale la astfel de proiecte, mai ales ca nu se cere studiu de impact asupra mediului, cu toate ca sunt obligatorii. In aval de hidrocentrala este un sit Natura 2000 si constructia sa va avea un impact semnificativ asupra mediului. In concluzie, e nevoie de un studiu de impact. Dar nu, la APM nu ti se dau informatii, ei incadreaza proiectele la impact nesemnificativ si autoritatea emitenta a autorizatiei de construire (…) emite autorizatia in mod ilegal cu toate ca lipsesc o gramada de avize. (…) Sunt bulversat dupa ce am auzit minciunile dlui investitor”, a declarat Hans Hedrich.

Reprezentantii investitorilor spun, insa, ca au toate documentele si autorizatiile necesare pentru realizarea constructiei si ca localnicii au fost anuntati despre inceperea lucrarilor.

“In ceea ce priveste interventia noastra asupra mediului pentru constructia acestei microhidrocentrale pot sa va spun ca, din punct de vedere legal, avem toate autorizatiile necesare pentru a o face, acordurile din partea autoritatilor locale, atat pentru punctul de captare, cat si pentru amplasarea efectiva a turbinei. (…) Vecinii din imediata apropiere au fost instiintati si inceperea lucrarilor de constructie a fost anuntata in ziarele din zona, cu perioade bune premergatoare inceperii lucrarilor”, a afirmat Roxana Ionescu, reprezentant al firmei constructoare.

In Harghita sunt deja in functiune trei microhidrocentrale si alte cateva zeci sunt in diferite stadii, fie de avizare fie de constructie.

Sursa: AGERPRES