IPP, FDSC, ADV si Alpha Transilvana critica initiativa Guvernului de a trimite bani publici, fara competitie libera si fara asigurarea continuitatii, unor ONGuri pentru servicii sociale infiintate ad-hoc in mediul rural

0

Institutul pentru Politici Publice (IPP), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Asociatia Alaturi de Voi si Fundatia Alpha Transilvana semnaleaza deputatilor din cadrul Comisiilor de specialitate (mai ales celor din Comisia pentru Munca si protectie sociala care elaboreaza raportul de fond) aflati in plina dezbatere asupra Proiectului de Lege privind subventionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociatii, fundatii si cultele recunoscute de lege (PL-x nr. 105/2013) consecintele grave – in cazul adoptarii formei de la Senat  – produse la nivelul calitatii si mai ales sustenabilitatii viitoarelor servicii sociale furnizate in mediul rural.

Organizatiile mentionate dezaproba viziunea Guvernului de a finanta/subventiona direct, din bani publici, („forme de sprijin acordate furnizorilor” ) cheltuielile salariale unor ONGuri din mediul rural, inclusiv celor ale cultelor, carora insa le cere o contributie de 50% pentru a primi fondurile publice, administratia locala urmând sa acorde finantare pentru restul capitolelor de cheltuieli. Proiectul de lege restrânge subventionarea serviciilor sociale la localitatile sub 10.000 de locuitori, in primii 3 ani de functionare. Initiativa nu prevede nicio masura prin care cei peste 12 000 beneficiari actuali de servicii sociale, care nu sunt din mediul rural sau care nu beneficiaza de servicii in primii 3 ani de functionare, vor putea primi in continuare servicii sociale dupa incetarea punerii in aplicare a legii. Problema sustenabilitatii serviciilor nou create, dar si a accesului nedisciriminatoriu al  beneficiarilor la servicii este una fundamentala in acest context.

Mai multe detalii in scrisoarea deschisa disponibila aici.

follow_stiriong-4012192