Organizatiile neguvernamentale cer CSM sa consulte ziaristii inainte de a face un ghid de lucru cu presa

0

Ghidul relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media, un document important cu implicatii majore asupra dreptului publicului la informare, se afla in aceste zile intr-un proces de modificare, dupa cum arata un comunicat postat pe site-ul CSM. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), diverse instante si parchete din tara, si chiar Ministerul Justitiei ar dori o suprareglementare a relatiei dintre presa si justitie, in asa fel incat accesul jurnalistilor la informatiile publice din dosarele penale sa fie impiedicat.

APADOR-CH, ActiveWatch, CJI si CRJI isi exprima consternarea ca sistemul de justitie comite aceeasi tentativa de secretizare a informatiilor de interes public, pe care a avut-o si in urma cu doi ani, in conditiile in care si atunci organizatiile de media si de drepturile omului au solicitat o dezbatere publica a acestui important ghid.

Un ghid al relatiei dintre sistemul judiciar si mass-media nu poate fi adoptat decat dupa o larga consultare intre initiatorii proiectului, reprezentatii ziaristilor si ai societatii civile. In acest mod, CSM va respecta spiritul si principiile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala.

O restrangere a accesului ziaristilor la informatiile dintr-un dosar de coruptie, de exemplu, ar insemna o negare a dreptului constitutional (articolul 31 din Constitutie) al publicului de a afla informatii despre fonduri publice si fapte ale politicienilor sau functionarilor publici.

De asemenea, organizatiile neguvernamentale solicita C.S.M. sa prevada expres in acest ghid ca niciuna dintre reglementarile pe care le contine nu poate sa aiba drept consecinta restrangerea sub orice mod a dreptului ziaristului de a-si proteja sursele.