Pericolele noi Constitutii si riscurile puterii absolute

0

Policy Brief (Pol-Brief-23) analizeaza pericolele care se ascund in spatele modificarilor la Constitutie si atrage atentia asupra riscurilor pentru statul de drept si democratie in Romania, daca aceasta Constitutie va fi in final adoptata in forma in care o vedem azi.

In mai putin de doua saptamani de dezbateri Comisia de Revizuire a Constitutiei a finalizat documentul care cuprinde amendamentele propuse la legea fundamentala. Modificarile sunt substantiale: echilibrul puterilor in stat este rupt de afirmarea Parlamentul ca supra-putere, rolul ICCJ si CCR se diminueaza, fisura intre procurori si judecatori se adanceste, iar Presedintele ramane cu atributii pur decorative.

Din echipa care a redactat aceste modificari lipsesc profesorii si specialistii in drept constitutional ale caror opinii nu au fost auzite decat partial atunci cand presa le-a cerut sa comenteze diferite amendamente. Comisia de la Venetia a fost implicata formal in acest exercitiu, prezentandui-se pana acum mai degraba idei generale despre amendarea Constitutiei, urmand ca textul consolidat sa ii fie inaintat in perioada urmatoare. In aceste conditii opiniile Comisia de Revizuire a Constitutiei, din care au lipsit cu desavarsire profesorii si specialistii in drept constitutional, aduce schimbari la Constitutie care pun in pericol echilibrul puterilor in stat si statul de drept, spune Laura Stefan.

Pericolele noii Constitutii si riscurile puterii absolute exprimate de specialistii Comisiei de la Venetia au avut un caracter general si au insistat asupra importantei principiului independentei justitiei.

In aceste conditii revizuirea Constitutiei ridica mai multe semne de intrebare atat din punctul de vedere al continutului propriu-zis al textului formulat, cat si din perspectiva conformitatii procedurii de revizuire cu prevederile constitutionale in vigoare si cu practica de pana acum a Curtii Constitutionale. Prezentam in continuare o parte din titlurile ce rezuma amendamentele propuse de Comisia de Revizuire a Constitutei.

Presedintele este eliminat expres din sfera puterii executive, iar procurorii din puterea judecatoreasca

Parlamentul devine o supraputere in stat

Parlamentul, organ de ancheta

Parlamentul, decident final in privinta imunitatii ministrilor

Premierul este decis de partide, nu de Presedinte

Dizolvarea Parlamentului, o chestiune ambigua

Refendumul poate fi organizat doar daca vreaParlamentul

Senatul ar putea dobandi dreptul de a face numiri in sistemul judiciar

CCR pierde dreptul de a controla constitutionalitatea hotararilor Parlamentului

ICCJ si PICCJ pierd competenta exclusiva asupra parlamentarilor

Constitutia include prevederi de procedura penala excesiv de detaliate pentru un text constitutional.

Pentru mai multe detalii puteti accesa www.expertforum.ro,  iar pentru continutul integral ce cuprinde articolele Constitutiei si cum au fost propuse pentru modificare consultati Policy Brief.