Reglementarea lobby-ului, privita cu reticenta de cei care profeseaza, in favoarea autoreglementarii

0

Reglementarea activitatii de lobby este privita cu reticenta de cei mai multi dintre participantii la conferinta “Mediafax Talk about Lobby”, care prefera mai degraba autoreglementarea celor care lucreaza din acestui domeniu sau, daca se ajunge la un act normativ, acesta sa fie unul suplu.

Lucyna Gutman-Grauer, membru al board-ului SEAP Society of European Affairs Professionals, a sustinut, marti, la conferinta, ca la nivelul institutiilor europene activitatea de lobby este o practica democratica.

“Aceasta activitate de lobby reprezinta o influenta directa sau indirecta cu privire la formularea, implementarea legislatiei, fara sa conteze modul de comunicare, de exemplu externalizare, surse din media, e vorba de contactele unor membri, circulare, comunicare a informatiilor, a materialelor de promovare. Aceste activitati acopera mai mult decat simpla influentare a legislatiei, e vorba de actiuni, advocacy, relatii guvernamentale, mai mult decat simpla influentare a institutiilor”, a sustinut Lucyna Gutman-Grauer, precizand ca este vorba despre un proces transparent si democratic.

Ea a mentionat ca la nivelul institutiilor europene se poate vorbi de 30 de mii de persoane care se ocupa de activitatea de lobby, iar in total sunt circa 100 de mii de persoane implicate. Lucyna Gutman-Grauer a precizat ca la nivelul Parlamentului European si al Comisiei Europene s-a constituit un Registru public privind interesele celor care au activitati de lobby.

“Noi am sprijinit intotdeauna acest Registru inca de la inceput, ca parte din autoreglementare, pentru ca se bazeaza pe inregistrare voluntara (…) Noi promovam aceasta viziune cu privire la autoreglementare si de asemenea evaluarea facuta de catre colegi. Asadar, noi facem lobby pentru aceasta activitate de lobby”, a mai afirmat Gutman-Grauer.

De asemenea, Roberto Musneci, Senior Partner, Serban&Musneci Associates, a tinut sa sublinieze ca “lobby-ul nu este un cuvant murdar”.

“Noi militam pentru o formula de autoreglementare, dar in cazul in care vom ajunge la o formula legislativa, legislatia respectiva trebuie sa fie in primul rand simpla, sustenabila din punct de vedere organizatoric si din punct de vedere financiar, si bineinteles trebuie sa respecte legea concurentei si Constitutia (…) Bineinteles ca legea respectiva trebuie sa fie aplicata tuturor, e clar ca daca 700 si ceva de lobby-isti asa-zis profesionisti sunt inregistrati in Bruxelles – si asta e un procent de 5-6% aici in Romania – inseamna ca trebuie sa facem o lege care va reglementa 99% din cei care fac activitate”, a afirmat Musneci.

Totodata, Ionut Sibian, membru in Comitetul Economic si Social European, a precizat ca o reglementare in zona activitatii de lobby a fost abordata si in anii 2000, cand s-a optat pentru realizarea unei legi a transparentei publice.

“De fapt, pe orice discutie pe care o avem referitor la o lege a lobby-ului trebuie sa ne uitam sa vedem ce ne ofera Legea transparentei. Nu putem sa avem o legiferare pe lobby, o reglementare, fara sa avem in considerare aceasta lege. Eu cred ca, daca Legea transparentei ar fi implementata in litera ei, nu am avea discutia de astazi. De ce? Pentru ca am avea studii de impact care sunt obligatorii pe orice politica publica – nu avem politica publica in Romania, ca urmare nu avem studiu de impact”, a mai spus Sibian.

El a precizat ca in procesul decizional al institutiilor publice, inclusiv la nivelul Parlamentului, nu se foloseste instrumentul audierilor publice.

“Dupa aceste dezbateri publice transparente am vedea care sunt pozitiile si care sunt grupurile de interese. De asemenea, de la bun inceput noi am militat pentru cod de conduita in zona de interese si registrul de transparenta. Noua ni se pare ca reglementarile OECD si reglementarile europene ar trebui urmate de catre noi, nu are rost ca Romania in momentul acesta sa suprareglementeze acest domeniu. Stim din practica romaneasca ca atunci cand suprareglementam intr-un domeniu nu suntem in stare sa implementam acea lege”, a mai declarat Sibian.

Cititi continuarea pe mediafax.ro