Sa salvam Mocanita de pe Valea Hartibaciului!

0

Asociatia „Mioritics” a lansat campania de constientizare publica “Salvarea Mocanitei de pe Valea Hartibaciului” ce are ca scop repunerea in functiune a Mocanitei din Valea Hartibaciului, pe drumul ce leaga Sighisoara de Sibiu, in speranta de a promova si a incuraja turismul in aceasta zona. Pe langa dezvoltarea turismului, repunerea in functiune va deservi si transportului localnicilor. Mocanita ar putea transporta minim 100 de persoane, fata de drezina, care poate transporta doar 16 persoane la o viteza de aproape 40 km/ora. In acest fel Mocanita ar putea aduce un profit de sute de mii de euro anual la bugetul de stat numai din vanzarea biletelor.

“Vrem sa convingem autoritatile zonale, Consiliul Judetean Sibiu si autoritatile de pe Valea Hartibaciului sa sprijine trecerea liniei din proprietatea statului, respectiv a CFR-ului, in proprietate locala”, afirma Mihai Dragomir, presedintele Asociatiei „Mioritics”

Asociatia Mioritics, in parteneriat cu ATU – Asociatia pentru Tranzitia Urbana, militeaza pentru trecerea sinelor de cale ferata din proprietatea CFR in cea a comunitatilor locale si recastigarea Mocanitei, dupa ce, pe data de 1 septembrie 2001, dupa 91 de ani de activitate, s-a decis scoaterea din CFR a singurei perechi de trenuri mixte pe zi. Ca urmare a lipsei fondurilor pentru intretinerea locomotivelor, turistii sunt nevoiti sa se plimbe cu o drezina cu banci din lemn.

Repunerea in functiune a Mocanitei este si una dintre activitatile incluse in strategia de revitalizare pe termen lung a patrimoniului cultural si natural din Valea Hartibaciului. Zona Vaii Hartibaciului reprezinta zona de implementare a proiectului Viva East coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana,. Scopul proiectului este sa aduca un plus valoare zonelor est-europene cu un potential cultural si turistic ridicat (centre istorice mici, peisaj, cultura si identitatea locala, traditii si obiceiuri), dar slab valorificat.

Proiectul Viva Eastpart este implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte, articole, si strategii de revitalizare pe termen lung a patrimoniului cultural si natural din Valea Hartibaciului.