Spune-i Guvernului sa nu distruga societatea civila romaneasca

0

Foarte multe ONG-uri dau faliment din cauza ca POSDRU nu ramburseaza cheltuielile beneficiarilor la termen, dar in fata acestei adevarate tragedii a societatii civile, Guvernul s-a gandit sa salveze primariile, dar pe ONG-uri nu.

In conditiile in care ONG-urile joaca un rol important in calitate de angajator, iar principala lor sursa de finantare o reprezinta, potrivit celor mai recente analize, fondurile structurale, cerem Guvernului sa respecte principiile transparentei, corectitudinii si nediscriminarii, prevazute in programul de guvernare de 24, de 3 si respectiv de 7 ori. Mecanismul de deblocare si de crestere a gradului de absorbtie a instrumentelor structurale, care din pacate se va aplica numai unei anumite categorii privilegiate – baronii locali si clientela lor -, este foarte potrivit si ONG-urilor, drept pentru care solicitam Guvernului sa extinda utilizarea noului mecanism al decontarii cererilor de plata.

Aplicand într-un mod discriminatoriu si selectiv înlocuirea procedurii de rambursare cu procedura de decontare a cererilor de plata doar pentru autoritatile publice locale si beneficiarii acestora, guvernul forteaza ONG-urile si partenerii sociali (ale caror sume contractate oricum sunt mult mai mici decat cele cu care se vor prezenta la plata autoritatile locale, dar cu care se asigura plata salariilor a sute de mii de oameni), sa se pregateasca sa-si opreasca activitatea.

O buna derulare a POSDRU, de pilda, ar genera continuarea acordarii sprijinului pentru aproape doua milioane de cetateni ai Romaniei, carora le ofera cresterea sanselor la o viata mai buna prin educatie, formare profesionala continua, masuri active de ocupare, interventii complexe în sprijinul grupurilor si a persoanelor defavorizate sau aflate la limita subzistentei; 200.000-300.000 de locuri de munca în cele cateva mii de proiecte derulate cu finantarea disponibila si o dinamizare bine-venita a sectorului non-guvernamental precum si a serviciilor sociale si educationale. Sunt realizate venituri directe la bugetul de stat de 1,5 – 1,9 mld. Euro din taxe si impozite, cu efecte pozitive si de durata asupra economiei si a balantei de plati.

Avand in vedere ca mecanismul de decontare a cererilor de plata trebuie sa fie unul general aplicabil pentru plata facturilor, ca el trebuie sa fie accesibil tuturor beneficiarilor de proiecte si nu doar autoritatilor publice locale, semnatarii acestui comunicat solicita Guvernului Romaniei sa aprobe de urgenta extinderea aplicabilitatii noului mecanism al decontarii cererilor de plata si catre beneficiarii proveniti din randul persoanelor juridice de drept privat fara scop patrimonial: ONG-uri (asociatii, fundatii) si parteneri sociali.

In privinta cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene nu trebuie sa existe discriminare.

Semnatarii acestui comunicat – Radu Nicosevici, presedinte Academia de Advocacy; Bogdan Iuliu Hossu, presedinte Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA”; Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania; Roxana Wring, presedinte Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Patrimoniului din Romania; Simona Popescu, coordonator programe Societatea Academica din Romania; Razvan Bobulescu, presedinte de onoare FNS Alma Mater (puteti citi comunicatul integral AICI) – va invita sa va alaturati demersului, sa il faceti cunoscut opiniei publice, precum si sa cerem impreuna Guvernului sa dea curs solicitarii. Cei care se alatura sunt rugati sa semneze, folosind sectiunea de comentarii de pe site-ul romaniacurata.ro, astfel: nume/prenume/profesia sau asociatia pe care o reprezentati.