Update campanie subventii : UDMR dezaproba proiectul de lege pe tema subventiei

0

“UDMR dezaproba acea initiativa a Guvernului prin care se doreste modificarea sistemului de finantare pentru serviciile sociale asigurate de organizatiile civile. Printr-un astfel de demers, Guvernul va face imposibila printre altele si activitatea institutiilor sociale apartinand bisericilor istorice maghiare”, a declarat ieri Kovács Péter, secretarul general al UDMR.

In opinia liderului UDMR, proiectul de lege propune delegarea responsabilitatii de la nivel ministerial catre cel al administratiilor publice locale, insa acestea din urma nu pot fi obligate sa organizeze concursuri de finantare pentru sumele subventionate, rezultatul fiind ca organizatiile civile sa fie astfel private de finantari importante.

”De asemenea, proiectul de lege propus de Guvern prevede ca, pe viitor, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa acorde sprijin financiar doar pentru serviciile sociale furnizate in mediu rural, discriminand astfel organizatiile civile care isi desfasoara activitatea in mediul urban. Opozantii initiativei Guvernului critica si faptul ca subventionarea  serviciilor sociale nu este inclusa intr-un sistem general de finantare, iar forma de finantare vizeaza doar decontarea cheltuielilor de personal”,a relatat secretarul general al UDMR. 

Referitor la acest aspect, UDMR a avut acelasi punct de vedere si in anul 2012, urmand ca in acest mandat deputatii Máté András Levente – liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, membru in Comisia Juridica, Kerekes Károly – membru in Comisia de Munca si Protectie Sociala, respectiv Erdei Dolóczki István – membru in Comisia de Buget, Finante si Banci, sa sustina in comisii amendamentele formulate de organizatiile civile.

Votul la nivel de comisii, privind modificarea proiectului de lege, va avea loc pe 27 ianuarie 2014.

Mai multe detalii despre campania ONG-urilor gasesti aici.

Sursa: udmr.ro