Votez EUropean pentru alegeri romanesti

0

Alegerile din Romania readuc permanent pe agenda publica probleme cu care confrunta institutiile responsabile cu organizarea proceselor electorale, organizatiile neguvernamentale sau competitorii electorali. Insa de multe ori raman fara rezolvare. Acestea apar atat la nivel legislativ, cat si institutional si sunt remarcate prin rapoartele independente, publicate de organizatii neguvernamentale sau institutii internationale, precum OSCE/Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR). Numarul organizatiilor independente care observa alegerile ramane scazut, iar presiunea pentru punerea in aplicare a unui Cod Electoral care sa rezolve multe dintre problemele existente in procesul de organizare a alegerilor nu este suficient de pronuntata.

Expert Forum alaturi de cei trei parteneri ai proiectului – Centrul Roman pentru Politici Europene, Centrul Ratiu pentru Democratie si Funky Citizens – va aborda probleme care tin de transparenta decizionala, procedurile de organizare a sectiilor de votare, strategia de pregatire a personalului ce activeaza in timpul alegerilor, educatie electorala si altele. Il avem alaturi si pe Iepurele Mizantrop.

Scopul proiectului este de a monitoriza functionarea sistemului legislativ si institutional, pentru a propune alaturi de factorii interesati modificari ce vor conduce la eficientizarea acestuia pe termen lung.

In acelasi timp, proiectul isi propune: Informarea publicului general cu privire la procedurile de vot, raportarea fraudelor si scopul scrutinului Consolidarea cadrului de organizare si desfasurare a alegerilor din mai 2014 prin colaborarea cu institutiile relevante

Imbunatatirea procedurilor generale de organizare a alegerilor in Romania prin propunerea unui set de politici publice

Cele mai importante activitati ale proiectului sunt: Publicarea unui ghid al votantului si diseminarea catre publicul larg Dezvoltarea unei platforme online destinate alegerilor Monitorizarea legislatiei electorale si elaborarea unui set de recomandari destinate Biroului Electoral Central pentru a solutiona deficientele si vulnerabilitatile identificate Monitorizarea activitatilor institutiilor centrale si judetene responsabile cu organizarea alegerilor Elaborarea unui set de propuneri si transmiterea catre Autoritatea Electorala Permanenta in vederea imbunatatirii procedurilor de organizare a alegerilor, pornind de la bune practici de la nivel international

Publicarea si lansarea unui brief de politici publice pentru consolidarea sistemului administrativ electoral

 Proiectul Votez EUropean pentru alegeri romanesti este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.