Avizul Comitetului Economic si Social European privind pachetul pentru investitiile sociale al Comisiei Europene

0

Sinteza documentului Comisiei

Prin pachetul pentru investitii sociale, Comisia invita tarile UE sa acorde o mai mare atentie investitiilor sociale. Acestea au rolul de a consolida capacitatile cetatenilor si de a sustine participarea lor la viata societatii si pe piata muncii. In opinia Comisiei, cu ajutorul lor, cetatenii vor putea trai mai bine, economia va fi stimulata, iar UE va putea iesi din criza mai puternica, mai unita si mai competitiva.

Pachetul pentru investitii sociale consta dintr-o comunicare, o recomandare si sapte documente ale serviciilor Comisiei. Sesizarea vizeaza numai comunicarea.

Pentru a raspunde provocarilor, Comunicarea Comisiei propune ca, printr-un ansamblu de actiuni ale statelor membre si de initiative ale Comisiei, sa se sporeasca sustenabilitatea si adecvarea sistemelor sociale, prin simplificare si o mai buna focalizare, sa se urmareasca politici de activare si de sporire a competentelor prin sprijin bine orientat, conditionat si mai eficace, precum si sa se asigure investitia sociala de-a lungul intregii vieti a individului.

Sinteza avizului

CESE saluta pachetul privind investitiile sociale propus de Comisia Europeana si schimbarea de paradigma pe care o marcheaza acest pachet, prin care directionarea mai clara catre investitii sociale nu mai este considerata in mod unilateral ca un factor de costuri, ci ca o investitie in viitor, in cresterea economica si ocuparea fortei de munca.

Piata fortei de munca reprezinta elementul-cheie pentru a face fata cu succes schimbarilor demografice si pentru consolidarea durabila a bugetelor publice. In opinia CESE, investitiile substantiale si bine directionate contribuie in mod considerabil la sansele de insertie profesionala a cetatenilor. In aceste conditii, cu conditia sa fie pus in practica in mod consecvent, pachetul privind investitiile sociale poate contribui substantial la o schimbare a directiei politice pentru mai multa crestere economica si mai multe locuri de munca.

CESE impartaseste opinia Comisiei Europene, conform careia raspunderea pentru concretizarea politicii sociale revine mai ales statelor membre. Ca urmare a marilor diferente dintre acestea, Comisia ar trebui sa joace un rol central in ceea ce priveste schimbul de practici consacrate si inovatoare intre statele membre si toate partile implicate.

CESE saluta faptul ca aceasta comunicare recunoaste in mod explicit rolul important pe care il joaca economia sociala si intreprinderile sociale, societatea civila si partenerii sociali in punerea in aplicare a pachetului privind investitiile sociale.

CESE solicita Comisiei Europene sa prezinte un plan pentru punerea concreta in aplicare a pachetului privind investitiile sociale, sa sprijine statele membre la aplicarea masurilor necesare si sa promoveze schimburile intre partile interesate de la toate nivelurile.

Cu toate acestea, CESE critica faptul ca chestiunile legate de finantarea pachetului privind investitiile sociale au ramas in mare masura fara raspuns. Fara o modificare a politicii unilaterale de reducere a cheltuielilor, punerea cu succes in practica a propunerilor nu pare realista. Utilizarea mai eficienta a fondurilor structurale si a fondurilor de investitii europene, precum si utilizarea cât mai eficienta si mai bine directionata a masurilor trebuie salutate, insa nu vor fi suficiente pentru a duce la schimbarea fundamentala dorita.

De aceea, CESE isi reafirma convingerea ca gasirea unor noi surse de venituri pentru bugetele publice este imperios necesara.

Mai exact, CESE reaminteste inca odata in acest context de solicitarea sa de lansare a unui program european de investitii si relansare a economiei in valoare de 2 % din PIB.

CESE solicita Comisiei Europene ca aceasta directionare mai clara catre investitii sociale sa se regaseasca si in procesul de coordonare al Semestrului european. Trebuie aratat fara echivoc ca o consolidare a investitiilor sociale este compatibila cu o consolidare bugetara „diferentiata si favorabila cresterii economice”.

follow_stiriong-2632864