Programul privind producerea energiei di

0

Obiective specifice de formare

Cursul oferă studenților la inginerie mecanică cunoștințe aprofundate despre sistemele energetice. În special vor fi tratate centrale hidroelectrice și de producere a energiei cu abur, turbine cu gaz și cicluri combinate, centrale termonucleare, cu accent pe comportamentul funcțional al mașinilor, pe problemele inerente instalării și reglării acestora, asupra diferitelor configuratiile sistemului si asupra performantelor obtinute.

Abilități dobândite

  • Aprofundarea funcționării sistemelor energetice.
  • Comparați diferitele soluții tehnice și alegeți soluțiile optime.
  • Prezicerea comportamentului funcțional al centralelor energetice și gestionarea reglementării acestora – Prevederea emisiilor poluante și evaluarea impactului asupra mediului.
  • Plan

Centrale electrice: Introducere în curs. Tipuri de instalații de producere a energiei. Considerații generale și comparații (6 ore).

Hidroelectrice și centrale de pompare: caracteristicile hidrocentralelor, funcționare și reglare; caracteristicile sistemelor de pompare, pornire, cavitație (6 ore).Instalatii de abur, generatoare de abur: caracteristici ale centralelor termoelectrice; regulament; exercițiu. Caracteristici speciale Generatoare de abur (4 ore).

Turbine cu abur și ciclu de condens: caracteristici funcționale și constructive ale turbinelor cu abur din centrale termoelectrice (6 ore).Centrale cu turbină cu gaz: caracteristici centrale TG pentru producerea energiei electrice și propulsie; reglaj și funcționare (8 ore).

Cicluri combinate gaz-abur: caracteristici ale sistemelor combinate gaz-abur; tipuri, servicii (10 ore).

Cicluri mixte și alte centrale grele de combustibil: caracteristicile centralelor mixte TG-STIG și centralelor combinate/integrate pe cărbune (IGCC și PFBC); tipuri, servicii (4 ore).
Centrale termo-nucleu-electrice: principalele caracteristici ale centralelor nucleare (4 ore).
Tururi ghidate (12 ore).

Obiectivele sunt definite pentru fiecare dimensiune energetică, comparând două scenarii: primul (scenariu de bază sau de referință) proiectează evoluția sistemului energetic național pornind de la politicile în vigoare în prezent.

cicluri-combinate-gaz-aburcaracteristici-ale-sistemelor-combinate-gaz-abur-tipuri-servicii-10-oreAl doilea (scenariu cu obiective sau politică) impune obiectivele, conturând soluțiile cele mai rentabile, bazate pe ipoteze despre evoluția tehnologiilor. Scenariul de referință este descris pe deplin în capitolul 4 al propunerii de plan, în timp ce obiectivele sunt tratate în capitolul 2.

Pe baza regulilor europene, uneori obiectivele sunt cuantificate numeric, alteori sunt mai calitative. Principalele sunt enumerate mai jos, cu o explicație concisă a motivelor.

Decarbonizare (inclusiv surse regenerabile)

Un obiectiv, care nu rezultă direct din previziunile pachetului european, este abandonarea cărbunelui pentru producerea de energie electrică. Realizarea acestui obiectiv presupune construirea de instalatii si infrastructuri suficiente pentru a inlocui productia de energie corespunzatoare si pentru a mentine sistemul electric in echilibru.

Pe frontul surselor regenerabile, obiectivul a fost definit luând în considerare trei elemente fundamentale:

  1. să ofere o contribuție la obiectivul european în concordanță cu prevederile regulamentului de guvernanță (Anexa II);
  2. cresterea pe cat posibil a ponderii consumului acoperit de surse regenerabile, avand in vedere, in sectorul electric,
  3. caracterul intermitent al surselor cu potential de dezvoltare mai mare (eolian si fotovoltaic) si, in sectoarele termice, limitele de utilizare a biomasei. , ca urmare a obiectivelor contextuale ale calității aerului;
  4. necesitatea de a limita consumul de pământ: aceasta a condus la definirea unui obiectiv pentru ponderea consumului total acoperit de surse regenerabile de 30% până în 2030.

Acesta este un obiectiv foarte solicitant, care va presupune, în sectorul energiei electrice, precum și protecția și punerea în valoare a parcului instalat, o răspândire substanțială a energiei eoliene și fotovoltaice, cu o medie anuală instalată din 2019 până în 2030 egală, respectiv, cu aproximativ 3200 MW și aproximativ 3800 MW, comparativ cu un total mediu instalat de 700 MW în ultimii ani.

Această difuzare a eoliană și fotovoltaică va necesita, de asemenea, numeroase lucrări de infrastructură și utilizarea masivă a sistemelor de stocare distribuite și centralizate, atât pentru nevoile de siguranță ale sistemului, cât și pentru a evita nevoia de a opri instalațiile regenerabile în perioadele de consum mai scăzut decât producția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.