Premierul Grindeanu a solicitat o evidenta a tuturor ONG-urilor de utilitate publica

0

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că i-a cerut luni secretarului general al Guvernului o evidență a ONG-urilor de utilitate publică, subliniind că acest tip de organizații trebuie să fie cât se poate de transparente în condițiile în care și Executivul oferă transparență în relația cu acestea, potrivit Agerpres.

Provin din Timișoara, unde acest fenomen e destul de extins. Avem foarte multe ONG-uri, Societatea ‘Timișoara’ și multe altele, toate asociațiile de revoluționari. Chiar în weekend am avut o întâlnire cu unele dintre acestea. (…) Azi-dimineață am avut o discuție cu secretarul general și i-am cerut să-mi dea o evidență cu toate ONG-urile de utilitate publică, să vedem domeniile fiecăruia. E normal, în momentul când ești de utilitate publică, devii ONG de utilitate publică prin Hotărâre de Guvern. Atât timp cât noi oferim transparență și vrem să facem lucrul acesta, cred că e normal, inclusiv ca ONG-urile, nu cred, trebuie ca inclusiv ONG-urile să fie cât se poate de transparente. (…) Chiar în această dimineață am avut o discuție cu secretarul general care va gestiona și va face un raport din acest punct de vedere”, a declarat Sorin Grindeanu, premier al României.

În urmă cu 6 luni, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) al fostei guvernări a prezentat situaţia statistică şi principalele concluzii rezultând din evaluarea aplicării cadrului legal privitor la Situaţia asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică.

Reglementarea actuală oferă anumitor organizații un statut privilegiat din punct de vedere fiscal şi/sau al accesului la anumite resurse publice ca o recunoștere a serviciilor de interes public, comunitar pe care acestea le realizează și a expertizei acumulate. Studiu arată că acesta a fost aplicat în mod necorespunzător în ultimii ani.

Analiza prezentată de Ministrul Violeta Alexandru atrage atenția asupra faptului că din obţinerea acestui statut este necesar să decurgă nu numai drepturi, ci şi obligaţii mai mari, precum asumarea respectării unui nivel crescut de guvernanță și transparență.

Lipsa unor criterii de acordare a statutului ușor de operaționalizat și intervenţia politicului în procedura de acordare a condus la acordarea statutului de utilitate publică cu precădere în ani electorali, anii de vârf fiind 2004 (27 de organizații) și 2008 (36 de organizații), de altfel ani electorali, momente în care au fost acordate și sume importante din fondul de rezervă al Guvernului, fără o metodologie transparentă.

Mai multe concluzii ale acestei analize pot fi constultate la acest link.