Guvernul dubleaza prefinantarea unor proiecte si obliga institutiile sa incheie contracte de achizitii fara amanari

0

Autoritatile contractante sunt obligate sa incheie contractele de achizitii publice fara o intarziere mai mare de 7 zile, potrivit unei hotarari adoptate, vineri, de Guvern, in special pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, a informat Agerpres.

Orice autoritate publica nu are dreptul sa intarzie cu mai mult de 7 zile calendaristice incheierea unui contract sau acord-cadru de achizitie publica”, a precizat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila.

De asemenea, incheierea ca atare a contractelor de achizitie publica trebuie sa fie notificata catre ANRMAP intr-un termen de 48 de ore, conform modificarilor aduse de Guvern la normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, privind achizitiile publice.

Cristina Traila a motivat modificarile propuse de ANRMAP prin “transparentizarea reala” a procesului de achizitii publice, cu referire clara la “momentul incheierii contractului de achizitie publica, pentru ca se poate desfasura o procedura de achizitie publica si sa se finalizeze, dar autoritatea contractanta, din motive imputabile acestei autoritati, sa nu incheie acest contact”.

Al doilea motiv pentru adoptarea acestor modificari legislative se refera la evitarea intarzierii in implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finantare, “dar cu precadere avand ca sursa de finantare fondurile europene”, a subliniat sefa ANRMAP.

Institutiile care desfasoara licitatii de achizitie publica cu incalcarea acestor norme risca amenzi de pana la 40.000 de lei, conform OUG 34/2006. “Vom monitoriza indeaproape, alaturi de observatorii UCVAP, acest proces de incheiere in termenul prevazut de lege a contractelor de achizitie publica. De altfel, ofertantul care se considera lezat in dreptul sau poate notifica ANRMAP in termenul prevazut de lege”, a adaugat Cristina Traila.

Sursa: cursdeguvernare.ro