Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Conventiei de la Istanbul

0

Romania este cel de-al 14-lea stat care ratifica Conventia Consiliului Europei, numita Conventia de la Istanbul, cel mai cuprinzator tratat international pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.

Documentul, centrat pe prevenirea agresiunilor, protectia victimelor si trimiterea in judecata a agresorilor, hotaraste ca violenta impotriva femeilor reprezinta o forma de perpetuare a unei culturi a intolerantei si a negarii si, in acelasi timp, urmareste schimbarea atitudinilor si mentalitatilor barbatilor si tinerilor. Prin initierea unei proceduri penale, cultura, obiceiul, traditia, religia sau onoarea nu vor putea constitui justificari ale comiterii infractiunilor de gen.

Proiectul semnat astazi de Guvern introduce si sanctiuni penale si juridice pentru acte de violenta fizica si psihica, pentru molestari psihologice, dar si pentru casatoria fortata, mutilarea genitala a femeilor, violenta si hartuirea sexuala (inclusiv violul), avortul si sterilizarea fortate. In plus, inlesnirea sau complicitatea si tentativa de comitere a unui act de violenta vor fi recunoscute drept infractiuni, atunci cand sunt comise intentionat.

De asemenea, indiferent ca vorbim de barbati sau femei, Conventia stabileste ca infractiunile comise impotriva fostilor sau actualilor parteneri sau soti, in mod repetat, ori cele comise impotriva unei persoane vulnerabile, a unui copil sau in prezenta acestuia, cele extrem de violente sau in timpul carora s-au folosit arme, dar si infractiunile care au dus la vatamari fizice sau psihice ale victimei vor fi considerate agravante.

In sprijinul victimelor violentei, documentul aprobat astazi prevede asigurarea asistentei in plangerile individuale sau colective, a unor servicii specializate, infiintarea de adaposturi corespunzatoare, organizarea unor linii telefonice de urgenta (24 de ore din 24), infiintarea de centre  de criza, de sesizare si sprijin a cazurilor de viol, implementarea unor servicii de protectie si asistenta pentru martori si martori copii, precum si asigurarea cadrului legal prin care orice persoana care a fost martora la comiterea unor acte de violenta sa fie incurajata sa raporteze acest lucru autoritatilor competente.

Conventia de la Istanbul interzice totodata, in cazul tuturor formelor de violenta, solutionarea extrajudiciara obligatorie a litigiilor, inclusiv medierea si concilierea.

„Salut aprobarea proiectului privind ratificarea Conventiei de la Istanbul. Este un angajament pe care Romania il respecta, dar si un pas inainte in lupta cu violenta impotriva femeilor, un fenomen inca prezent in societatea romaneasca, cea mai buna dovada fiind chiar evenimentele reprobabile prezentate in ultimele luni. Tocmai de aceea este important sa intarim protectia femeilor in fata abuzurilor si a violentei de orice fel. Ratificarea acestei Conventii confirmaangajamentul Romaniei de a lupta in acest sens, o lupta care trebuie asumata de catre toti actorii politici si de catre toate institutiile, ca un obiectiv de maxima importanta. Din acest motiv, sper ca Parlamentul sa transmita un semnal puternic, votand in unanimitate pentru ratificarea Conventiei de la Istanbul.”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Prevederile Conventiei vor fi aplicabile Romaniei in termen de 3 trei luni de la depunerea documentului oficial de ratificare la Secretarul General al Consiliului Europei.

Informatii suplimentare:

Adoptata de Comitetul Ministrilor Consiliului Europei la 7 aprilie 2011, Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice – cunoscuta drept Conventia de la Istanbul – a fost deschisa semnarii de catre statele membre ale Consiliului Europei o luna mai tirziu, cu prilejul celei de-a 121-a Sesiuni a Comitetului Ministrilor de la Istanbul.

Pana in prezent, documentul a fost semnat de 32 state si ratificat de 13 – Albania, Andorra, Austria, Danemarca, Bosnia si Hertegovina, Franta, Italia, Muntenegru, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Turcia. Incepand de astazi, Romania devine al 14-lea stat care ratifica documentul.

Conventia de la Istanbul a fost semnata de Romania la data de 27 iunie 2014, la Strasbourg, de catre ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, doamna Rovana Plumb.