Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic lanseaza Analiza jurisprudentei privind exceptiile de la liberul acces la informatii de interes public

0

136 de Decizii furnizate de 15 Curti de Apel din Romania, aferente anilor 2014-2015 arata diferente de interpretare in aplicarea art. 12 (cel privind exceptiile) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Cele mai multe dificultati sunt intampinate in furnizarea informatiilor referitoarea la modalitatea de cheltuire a banilor publici, respectiv la dosarul de achizitie publica.

In acest context, asigurandu-se si ca interpretarea coincide cu cea a societatii civile, Ministerul pentru Consultare publica si Dialog Civic (MCPDC) cu sprijinul voluntar al Asociatiei Expert Forum, pune la dispozitia cetatenilor, dar si a reprezentantilor responsabili cu aplicarea acestei importante legi pentru o guvernare deschisa, materialul: „Analiza jurisprudentei privind exceptiile de la liberul acces la informatii de interes public”, in continuarea eforturilor MCPDC pentru a guvernare transparenta. Analiza este disponibila aici: http://goo.gl/Ah2yan

Aceasta analiza acopera exceptiile de la aplicarea cadrului normativ in vigoare, situatii care tind sa blocheze aplicarea legii, fiind un instrument adresat in primul rand autoritatilor si institutilor publice, responsabililor pentru aplicarea Legii nr. 544/2001, dar si societatii civile (mass-media, organizatii neguvernamentale, grupuri de initiativa si simpli cetateni).

Sub aspectul numarului de cauze de la nivelul Curtilor de Apel, cele mai multe cauze s-au inregistrat in Municipiul Bucuresti, respectiv 108 cauze. Ponderea numarului de dosare la nivelul Curtiilor de Apel este urmatoarea: Timis (4 dosare), Brasov (3 dosare), Iasi (3 dosare).

Demersul este parte a Campaniei de informare initiata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic: Dreptul tau de a sti!”, in vederea cresterii gradului de constientizare al cetatenilor privind dreptul fundamental de a pune intrebari autoritatilor si institutiilor publice si de a primi raspunsuri la intrebarile adresate.

Analiza include inventarului exceptiilor de la aplicarea actului nomativ, semnaland necesitatea unei temeinice analize a solicitarilor, dar si a deciziilor instantelor judecatoresti avand in vedere numarul semnificativ de dosare ce au acelasi obiect si care au fost introduse in instanta de persoane juridice.

Mai multe informatii cu privire la colectia de jurisprudenta realizata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic  pentru anii 2014-2015 sunt disponibile in cadrul sectiunii Biblioteca Virtuala aici: http://goo.gl/IiQmzz

Hotararile instantelor judecatoresti sunt foarte importante, acestea fiind singurele in masura sa interpreteze situatiile in care se institutiile si autoritatile publice pot restrange acest drept constitutional. Practicarea transparentei inseamna punerea la dispozitia cetatenilor a tuturor informatiilor de interes public, iar exceptiile trebuie motivate in mod corespunzator.

Campania de informare Dreptul tau de a sti!”, disponibila aici: http://goo.gl/iDQZ5k va continua cu noi materiale pentru a sprijini cetatenii in demersul accesului la informatii de interes public.