Plasamentul intr-un centru rezidential este interzis pentru copilului care nu a implinit 3 ani

0

Miercuri, 17 septembrie 2014, Parlamentul Romaniei a adoptat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea alin.(1) si (2) din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Conform initiativei legislative in cazul copilului care nu a implinit varsta de 3 ani, plasamentul se poate realiza numai la familia extinsa, substitutive sau la asistent maternal. In acest sens, plasamentul nu poate fi dispus intr-un serviciu de tip rezidential. Singura exceptie prevazuta vizeaza situatia in care copilul prezinta handicapuri grave, cu dependenta de ingrijiri in servicii de tip rezidential specializate.

Conform expunerii de motive, ingrijirea institutionala este asociata adesea cu o varietate de efecte vatamatoare. Astfel, deprivarea psihosociala timpurie poate fi asociata mai tarziu in viata cu deficite referitoare la o intreaga arie de domenii de dezvoltare, unele domenii sunt afectate mai mult decat altele.

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) saluta decizia Parlamentului Romaniei de a interzice institutionalizarea copiilor cu varste sub 3 ani. Aceasta decizie este incununarea eforturilor FONPC si a colaboratorilor si partenerilor sai, de a determina o schimbare fundamentala in modul in care legislativul Romaniei abordeaza problematica Drepturilor Copilului.

“Masura adoptata, prin modificarea art. 64 din Lg. 272/2004 va influenta, substantial, intr-o prima etapa, viata si sansele de dezvoltare psihica si emotionala a peste 700 de copii cu varste intre doi si trei ani aflati in prezent in grija institutiilor de stat si va da sansa la o viata normala altor copii care in lipsa acestei decizii, ar fi fost institutionalizati inainte de a invata sa vorbeasca.

Rezultatele studiului Bucharest Early Intervention Project (BEIP), realizat de o echipa de cercetatori americani, sub egida Institutului pentru Dezvoltarea Copilului Bucuresti pe o perioada de 13 ani, demonstreaza ca institutionalizarea la varste fragede produce modificari inclusiv la nivelul structurii creierului. Aceste modificari genereaza probleme de discernamant, de control al impulsurilor si de pastrare a amintirilor, la care se adauga un coeficient de inteligenta scazut. Acelasi studiu arata ca, in cazul copiilor crescuti in familie, fie cea naturala, fie in lipsa acesteia intr-o familie de plasament, astfel de tulburari apar foarte rar. Mai mult, cu cat copilul petrece mai putin timp intr-o institutie aceste anxietati si tulburari emotionale sunt mult diminuate”.

Initiativa legislativa va fi transmisa catre Presedintele Romaniei pentru promulgare.