81% din cazurile de fraudare cu fonduri de pre-aderare s-au inregistrat in Romania si Bulgaria

0

Intr-un raport publicat miercuri de Comisia Europeana se arata ca 81% din cazurile de fraudare cu fonduri de pre-aderare s-au inregistrat in Romania si Bulgaria.

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul sau anual cu privire la protectia intereselor financiare ale UE si combaterea fraudei. Acest raport trece in revista masurile importante luate de Comisie si de statele membre in 2009 pentru prevenirea, identificarea si combaterea neregulilor si a fraudei. El ofera o imagine statistica de ansamblu a tuturor neregulilor notificate Comisiei de catre statele membre in 2009, printre care si cazurile de presupusa frauda, si prezinta informatii detaliate despre recuperarea fondurilor UE. Raportul ia nota de imbunatatirea modului in care statele membre si-au respectat obligatiile de raportare a neregulilor comparativ cu anii anteriori si furnizeaza recomandari pentru o mai buna protectie a banilor contribuabililor UE

Conform raportului anual, numarul cazurilor de nereguli comunicate in domeniul resurselor proprii si al cheltuielilor directe a scazut semnificativ in 2009 fata de 2008. In alte domenii, precum agricultura, politica de coeziune si fondurile de preaderare, s-a constatat insa o crestere generala a numarului neregulilor raportate, inclusiv al cazurilor de presupusa frauda.

Protectia intereselor financiare ale UE si combaterea fraudei depasesc granitele europene, iar Comisia face eforturi pentru sporirea cooperarii internationale in acest domeniu. Printre masurile scoase in evidenta in raport se numara negocierile internationale pentru acorduri anticoruptie si antifrauda, activitatea intensa de combatere a contrabandei cu tigari si implementarea unei noi baze de date in sprijinul prevenirii si al identificarii incalcarilor legislatiei agricole si vamale care ar putea afecta veniturile UE.

Neregulile si presupunerile de frauda notificate per sector in 2009

Resursele proprii: Numarul cazurilor de nereguli raportate a scazut cu 23% in 2009 fata de 2008, iar suma estimata a neregulilor s-a diminuat cu 8,5%. Cazurile de presupusa frauda au reprezentat 19% din totalul neregulilor raportate in sectorul resurselor proprii, ridicându-se la aproximativ 99 de milioane de euro.

Agricultura: Numarul cazurilor de nereguli raportate a crescut cu 43% in 2009. Valoarea estimata a neregulilor totalizeaza 125 de milioane de euro. Din totalul sumelor alocate agriculturii in 2009, se presupune ca 0,03% au facut obiectul fraudelor. Cresterea numarului de nereguli raportate poate avea legatura cu punerea in functiune a Sistemului de gestionare a neregulilor (IMS), care permite mai multor utilizatori decât inainte sa notifice problemele suspectate.

Politica de coeziune: Numarul cazurilor de nereguli raportate a crescut cu 23% in 2009. Valoarea estimata a neregulilor totalizeaza 1,22 miliarde de euro. Din totalul sumelor alocate in 2009, se presupune ca 0,23% au facut obiectul fraudelor. Cresterea numarului de nereguli raportate in 2009 comparativ cu 2008 poate fi explicata in mare prin intensificarea controalelor si a auditurilor pe masura ce perioada de programare 2000-2006 se apropie de final.

Fondurile de pre-aderare: Numarul cazurilor de nereguli raportate de cele 14 tari beneficiare ale fondurilor de preaderare a crescut cu 35% in 2009, reprezentand 706 cazuri. Valoarea estimata a neregulilor totalizeaza 117 milioane de euro. Din totalul sumelor alocate preaderarii in 2009, se presupune ca 0,38% au facut obiectul fraudelor. S-a inregistrat o crestere semnificativa a sumelor de recuperat (+135%), cea mai mare parte din aceasta cifra revenind programului SAPARD, finantat de UE in scopul dezvoltarii agriculturii in tarile candidate. In raport se arata ca 81% din totalul cazurilor se afla in Romania si Bulgaria, aceasta reprezentand 93% din totalul sumei fraudate.

Cheltuielile directe: Numarul cazurilor de nereguli raportate a scazut cu 24% in 2009. Valoarea estimata a neregulilor totalizeaza 27,5 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro vizeaza cazuri de presupusa frauda. Comisia a recuperat pâna acum 15,5 milioane de euro din sumele care fac obiectul neregulilor.

Sursa: fonduri-structurale.ro