AidWatch, unul dintre cele mai importante grupuri de lucru ale CONCORD, reprezinta reteaua pan-europeana constituita din organizatii neguvernamentale ce are drept misiune monitorizarea si realizarea de actiuni de advocacy pe tema alocarii asistentei pentru dezvoltare (Official Development Assistance – ODA) de catre toate statele membre UE.
Raportul European AidWatch de anul acesta subliniaza progresele facute de statele membre UE in atingerea obiectivelor stabilite privitoare la eradicarea saraciei globale si atrage din nou atentia asupra consecintelor neasumarii angajamentelor.
Luxemburg, Suedia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Malta, Belgia, Finlanda si Irlanda sunt singurele tari care si-au atins tintele. La polul opus se afla Polonia, Slovacia, Bulgaria si Romania, aceasta din urma alocand doar 0.09% din Venitul National Brut (VNB), in comparatie cu Suedia a carei procentaj a ajuns la 1.02%.
Deadline-ul pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului urmeaza sa expire in anul 2015. Romania, desi este una din semnatarele Declaratiei Mileniului (anul 2000) – unica agenda globala in domeniul dezvoltarii asupra careia exista un acord la cel mai inalt nivel intre majoritatea statelor lumii, nu va reusi sa contribuie la eradicarea saraciei.
De ce este important ca Romania sa isi mentina angajamentele?
Pentru ca politica de cooperare pentru dezvoltare are un potential inca neexplorat de a raspunde principalelor prioritati de politica externa: consolidarea profilului Romaniei in cadrul Uniunii Europene, dar si in alte zone (regiunea Marii Negre, etc…), aprofundarea si eficientizarea parteneriatelor Romaniei, inregistrarea de rezultate consolidate in materie de diplomatie economica, o actiune pragmatica in planul securitatii globale si al multilateralismului, acordarea atentiei cuvenite romanilor din strainatate si promovarea imaginii Romaniei la nivel international.
Criza economica nu mai poate fi o scuza, iar oamenii din tarile in curs de dezvoltare raman in continuare cei mai afectati. Reducerile bugetare din sfera asistentei pentru dezvoltare au devenit un trend general: 11 tari europene si-au redus in anul 2011 bugetul, iar alte 9 planuiesc sa faca acest lucru si anul acesta.
14% din asistenta oferita de Uniunea Europeana (aprox. 7.35 miliarde euro) nu a ajuns la tarile aflate in curs de dezvoltare, tarile donatoare “umflandu-si” ajutorul oferit. In anul 2011, Guvernele UE au contabilizat ca fiind asistenta pentru dezvoltare si reducerea datoriilor (2.43 miliarde euro), costurile cu refugiati (1.82 miliarde euro), costurile cu studentii (1.61 miliarde euro).
FOND – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania a sustinut si continua sa sustina o implicare cat mai consistenta si reala a Romaniei in politica de cooperare pentru dezvoltare, considerand ca Romania poate fi cu adevarat un donator valoros pentru tarile in curs de dezvoltare.
Mai multe informatii despre raportul Aid Watch sunt disponibile la http://aidwatch.concordeurope.org.