CONCORD lanseaza Raportul european AidWatch 2012

0

AidWatch, unul dintre cele mai importante grupuri de lucru ale CONCORD, reprezinta reteaua pan-europeana constituita din organizatii neguvernamentale ce are drept misiune monitorizarea si realizarea de actiuni de advocacy pe tema alocarii asistentei pentru dezvoltare (Official  Development Assistance – ODA) de catre toate statele membre UE.

Raportul  European  AidWatch  de  anul  acesta  subliniaza  progresele   facute  de  statele   membre   UE  in atingerea obiectivelor stabilite privitoare  la eradicarea saraciei globale si atrage din nou atentia asupra consecintelor neasumarii angajamentelor.

Luxemburg,  Suedia, Danemarca,  Olanda, Marea Britanie, Malta, Belgia, Finlanda si Irlanda sunt singurele tari care si-au atins tintele. La polul opus se afla Polonia, Slovacia, Bulgaria si Romania,  aceasta din urma alocand doar 0.09% din Venitul National Brut (VNB), in comparatie  cu Suedia a carei procentaj a ajuns la 1.02%.

Deadline-ul  pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului  urmeaza sa expire in anul 2015. Romania,  desi  este  una  din  semnatarele  Declaratiei  Mileniului  (anul  2000)  –  unica  agenda  globala  in domeniul dezvoltarii asupra careia exista un acord la cel mai inalt nivel intre majoritatea statelor lumii, nu va reusi sa contribuie la eradicarea saraciei.

De ce este important  ca Romania sa isi mentina angajamentele?

Pentru  ca  politica  de  cooperare  pentru  dezvoltare  are  un  potential  inca  neexplorat   de  a  raspunde principalelor prioritati de politica externa: consolidarea profilului Romaniei in cadrul Uniunii Europene, dar si in alte zone (regiunea Marii Negre, etc…), aprofundarea si eficientizarea parteneriatelor Romaniei, inregistrarea  de rezultate consolidate in materie de diplomatie economica, o actiune pragmatica in planul securitatii globale si al multilateralismului,   acordarea   atentiei   cuvenite   romanilor din  strainatate si promovarea imaginii Romaniei la nivel international.

Criza economica nu mai poate fi o scuza, iar oamenii din tarile in curs de dezvoltare raman in continuare cei mai afectati. Reducerile bugetare din sfera asistentei pentru dezvoltare au devenit un trend general: 11 tari europene  si-au redus in anul 2011 bugetul, iar alte 9 planuiesc sa faca acest lucru si anul acesta.

14% din asistenta  oferita  de Uniunea  Europeana (aprox.  7.35 miliarde  euro) nu a ajuns la tarile aflate in curs  de  dezvoltare, tarile  donatoare “umflandu-si”   ajutorul   oferit.  In  anul  2011, Guvernele UE au contabilizat ca fiind asistenta  pentru dezvoltare  si reducerea  datoriilor  (2.43 miliarde  euro), costurile cu refugiati (1.82 miliarde euro), costurile cu studentii (1.61 miliarde euro).

 FOND – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare  din Romania  a sustinut si continua sa sustina o implicare cat mai consistenta si reala a Romaniei in politica de cooperare pentru dezvoltare, considerand ca Romania poate fi cu adevarat un donator valoros pentru tarile in curs de dezvoltare.

Mai multe informatii despre raportul Aid Watch sunt disponibile la  http://aidwatch.concordeurope.org.