CRPE, Europuls si Expertforum propun partidelor politice criterii pentru desemnarea candidatilor la alegerile europarlamentare

0

Sistemul electoral si lipsa democratiei interne a partidelor fac ca pe lista candidatilor la alegerile europarlamentare din luna mai 2014 sa ajunga doar preferintele celor care detin (acum) puterea in partide, respectiv ale presedintilor de partid. Reprezentarea tarii in Parlamentul European (PE) nu trebuie sa se bazeze doar pe vointa unui grup foarte restrans de politicieni, ci si pe criterii profesionale si de integritate, astfel incat sa fim reprezentati de oameni merituosi, care pot face mai mult. Cel putin noi, alegatorii, ne dorim candidati competenti si integri, cadidati cu care sa nu ne fie rusine daca vor ajunge sa ne reprezinte.

Avand in vedere modalitatea de functionare a PE (in care activitatea din comisii si de la nivelul familiilor politice sunt cele care conteaza), propunem mai jos criterii de care partidele politice din Romania sa tina cont atunci cand isi definitiveaza listele de candidati.

Capacitatea europarlamentarilor de a influenta decizii in PE, si astfel la nivelul intregii Uniuni Europene, este conditionata de:

Familia politica din care face parte candidatul. Astfel, familiile politice cu mai multi membri au sanse mai mari de a-si impune agenda. Pentru a conta la nivelul unei familii politice trebuie sa ai o activitate ireprosabila care sa te recomande. De obicei, persoanele care se afla la un al doilea sau al treilea mandat au sanse mai mari de a se impune, dupa ce s-au remarcat in primul/primele mandate. 

Incredintarea unui raport. Membrii PE carora li se incredinteaza rapoarte pe diferite teme au o mare putere de a influenta votul final, prin recomandarile pe care le fac. Dar nu oricui ii este incredintata sarcina/onoarea de a prezenta rapoarte.  Membrii PE primesc statutul de raportori de la Comisa Parlamentara in care activeaza pe baza expertizei pe care au demonstrat-o, pe baza rezultatului negocierilor din cadrul Comisiei Parlamentare si pe baza imaginii pe care si-au creat-o. Un raportor va urmari permanent ca raportul sau sa treaca si ca recomandarile sa fie integrate in legislatia comunitara. Astfel, el sau ea trebuie sa detina calitati profesionale, intelectuale si politice care sa-i permita sa negocieze si sa-si impuna punctul de vedere.

Este deosebit de importanta si functia de shadow rapporteur (raportor din umbra sau raportor al grupului): prin intermediul ei se poate influenta pozitia grupului din care acesta face parte. Acesta pozitie este cu atat mai semnificativa cu cat grupul este mai mare.

Ingredientul principal in obtinerea pozitiei de raportor este networkingul. Este necesar ca deputatul sa aiba relatii foarte bune cu colegii si cu responsabilul de politici din comisie. Credibilitatea si imaginea sunt esentiale.

Obtinerea unei functii parlamentare. Cele mai importante functii sunt cele de (1) Presedinte de Comisie Parlamentara.Actualmente exista 23 de Comisii Parlamentare, insa numarul acestora nu este fix. Romania nu detine nicio functie de Presedinte de Comisie, insa are in portofoliu sase pozitii de vicepresedinte. (2) Raportor (al Comisiei Parlamentare) si (3) Raportor al Grupului Politic. O alta functie parlamentara importanta este cea de Sef de Delegatie Interparlamentara.

Obtinerea unei functii politice. Cele mai importante functii politice sunt Presedinte si Vicepresedinte de Grup politic, Membru al Biroului Grupului sau Partidului, Sef de delegatie, Coordonator (dintr-o comisie, la nivel de grup).

In desemnarea celor mai potriviti candidati, partidele noastre trebuie sa constientizeze faptul ca interesele romanilor trebuie reprezentate. Candidatii trebuie sa fie capabili sa urmareasca dezbaterile care pot influenta politicile nationale (inclusiv bugetul national) si sa colaboreze cu Executivul de la Bucuresti (direct si prin Reprezentanta Romaniei la Bruxelles), pentru ca pozitia de tara a Romaniei sa fie temeinic fundamentata si eficient sprijinita. Este deopotriva important sa poata intelege problemele si provocarile europene si sa urmareasca (in acelasi timp explicand acasa) si interesul european.

Avand in vedere modul in care functioneaza PE, practicile acestei instituti – rodate pe parcursul a zeci de ani – dar si nevoile de reprezentare ale electoratului din Romania si a intereselor Romaniei la Bruxelles, facem apel la partide sa propuna candidati care sa indeplineasca urmatoarele criterii: 

capture-2256525