Eurodeputatii cer o mai buna gestionare a deseurilor electronice

0

Parlamentul European cere reguli mai stricte pentru gestionarea deseurilor provenind de la echipamente electrice si electronice (DEEE), acestea fiind in crestere in UE. Cu votul de joi, deputatii au propus noi obiective pentru colectarea, reciclarea si reutilizarea acestora.

Votand un proiect de actualizare a normelor din 2003, Parlamentul a adoptat modificarile recomandate cu 580 de voturi pentru, 37 impotriva si 22 de abtineri. Consiliul va lua acum in considerare pozitia PE inainte de o posibila a doua lectura. Karl-Heinz Florenz (PPE, DE), care a condus proiectul de lege in Parlament, a declarat ca “nu ne mai putem permite sa aruncam deseurile. Parlamentul a transmis un semnal puternic si anume ca autoritatile publice, producatorii si consumatorii trebuie sa asigure o mai buna colectare si reciclare a bunurilor electrice si electronice. In plus, am introdus reguli mai stricte pentru a pune capat posibilelor transporturi ilegale catre tarile in curs de dezvoltare”.

Parlamentul doreste ca statele membre sa colecteze minim 85% din deseurile electronice produse in fiecare stat, incepand cu 2016. De asemenea, fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca incepand cu 2012 se colecteaza fie cel putin 4kg/cap de locuitor de DEEE (conform regulilor existente), fie acelasi volum de DEEE colectat de respectivul stat membru in 2010, in functie de care dintre aceste doua cantitati este mai mare.

In afara beneficiilor pentru sanatate si mediu, gestionarea corecta a deseurilor electronice poate ajuta la reutilizarea unor resurse valoroase. Membrii Parlamentului European recomanda un obiectiv de reciclare de 50-75% (depinzand de categorie) si sustin un nou obiectiv de reutilizare de 5%.

Regulile se vor aplica tuturor tipurilor de deseuri electronice, in afara catorva exceptii enumerate, cum ar fi instalatiile sau uneltele de mari dimensiuni, echipamentele militare sau vehiculele. Membrii PE considera ca ar trebui excluse si modulele fotovoltaice folosite in panourile solare, pana la o viitoare reevaluare, pentru ca gestionarea acestora este realizata de profesionisti si pentru ca exista standarde industriale deja puse in practica.

Producatorii de bunuri electronice vor trebui sa asigure finantarea tratarii deseurilor, acest fapt putand avea un impact pozitiv prin respectarea regulilor de design ecologic si prin crearea unor produse usor de reparat si reciclat.

Consumatorii trebuie sa inlature deseurile electronice in mod legal, mai ales ca pot face acest lucru gratuit la centrele de tratare. Membrii Parlamentului European au adaugat faptul ca produsele de mici dimensiuni ar trebui sa poata fi returnate distribuitorilor.

Cantitati mari de deseuri electronice sunt declarate in mod fals ca fiind “reutilizabile” si exportate ilegal in tarile in curs de dezvoltare, unde acestea sunt adeseori procesate in conditii nesigure, uneori chiar de catre copii. Sustinand propunerea Comisiei pentru o mai stricta inspectie a incarcaturilor, Parlamentul a dorit sa sublinieze faptul ca exportatorul este cel care va trebui sa dovedeasca ca produsele sunt refolosibile.

Deseurile de echipamente electrice si electronice reprezinta fluxul de deseuri care creste cel mai rapid in UE – in prezent 8,3 – 9,1 milioane de tone. „Pierdem multe materii prime pentru ca o multime de deseuri electronice sunt transportate in mod ilegal in afara Europei. De exemplu, un milion de telefoane mobile contin: 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg paladiu si 9 tone de cupru”, a declarat raportorul Karl-Heinz Florenz.

Conform rapoartelor nationale oficiale, doar 33% din deseurile electronice fac obiectul unei declaratii oficiale, sunt colectate si tratate in conformitate cu dispozitiile directivei.

Sursa: euractiv