Parlamentul European lanseaza o campanie de mobilizare pentru alegerile din 2014

0

Parlamentul European (PE) a lansat, marti, o campanie pentru mobilizarea cetatenilor europeni in vederea alegerilor din 2014, in conditiile in care Uniunea Europeana este afectata de criza economica si de euroscepticism, relateaza AFP si Xinhua.

“Exercitati-va dreptul de vot”, a afirmat socialista greaca Anni Podimata, vicepresedinta Parlamentului responsabila cu comunicarea, in cadrul conferintei de presa pentru prezentarea campaniei.

Sub sloganul “Actioneaza. Reactioneaza. Decide”, campania, cu un cost de 16 milioane de euro (0,0316 euro per locuitor al UE), se va desfasura sub forma afiselor si clipurilor video difuzate in 28 de tari ale Uniunii si in 24 de limbi, precum si pe retelele sociale. Aceasta are menirea de a explica noile puteri ale Parlamentului European si implicatiile pentru cetatenii UE, prevazand si evenimente interactive pe subiecte-cheie precum economia si locurile de munca in Europa.

Recunoscand ca europenii denunta decizii luate “in spatele usilor inchise” si o lipsa de control democratic, Podimata a dat asigurari ca acestea vor “inceta”.

Vicepresedinta a amintit ca Parlamentul European va avea, de acum inainte, un rol determinant in procesul de decizie si ca va avea, de asemenea, mai multa putere in desemnarea viitorului presedinte al Comisiei Europene.

“Cetatenii europeni au posibilitatea de a determina majoritatile politice din Parlament, care vor stabili cursul pentru elaborarea legislatiilor, punand sub semnul intrebarii politicile proaste si conducand dezbaterea in urmatorii cinci ani dupa alegeri”, a declarat Anni Podimata.

La randul sau, eurodeputatul Verzilor Daniel Cohn-Bendit a lansat o campanie pentru inscrierea tinerilor europeni pe listele electorale, prin intermediul miscarii Europeans Now, prin care se doreste sa se dea un nou elan integrarii europene.

Subliniind ca “climatul eurosceptic” va fi “marea problema” a alegerilor din 2014, eurodeputatul a pledat pentru proiecte concrete la nivel european.

Cohn-Bendit, cofondator al miscarii, a promis un ‘pact pentru Europa’, pe modelul pactului ecologic al lui Nicolas Hulot in timpul alegerilor prezidentiale franceze din 2007, cu care tinerii ar fi “confruntat” partidele politice.

PE este ales direct, la fiecare cinci ani, din 1979. Rata de participare la vot in 2009 a fost de doar 43%, generand dezbateri privind legitimitatea democratica a Uniunii.

Sursa: AGERPRES