Ministerul Afacerilor Externe a semnat Protocolul de Colaborare cu Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND

0

In data de 29 martie 2013,  in cadrul Adunarii Generale a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND) a fost semnat Protocolul de Colaborare intre Ministerul Afacerilor Externe si FOND  in domeniul politicii de cooperare internationala pentru dezvoltare promovata de Romania. La aceasta intalnire au participat secretarul de stat pentru afaceri globale, Ovidiu Dranga si Olivia Baciu, presedinte FOND, alaturi de membrii Federatiei.

Documentul este rezultatul bunei colaborari dintre cele doua institutii in domeniul asistentei oficiale pentru dezvoltare, formalizand astfel o etapa importanta pentru viitorul acestei politici la nivel national.

Obiectivul acestui Protocol este de a intensifica dialogul, colaborarea si sprijinul reciproc intre cei doi actoriin vederea implementarii politicii de cooperare internationala pentru dezvoltare a Romaniei, pentru a creste coeziunea, coordonarea, transparenta, complementaritatea, eficienta si impactul asistentei oficiale pentru dezvoltare acordata de  Romania.

In timpul sesiunii au fost subliniate ariile prioritare pentru 2013 ale colaborarii cu FOND: realizarea noii Strategii nationale privind politica de cooperare pentru dezvoltare (demers initiat in anul 2012 si sustinut in cadrul Scolii Romane de Dezvoltare, un eveniment brand dezvoltat de MAE si FOND, realizarea si implementarea Strategiei de comunicare, educatie si constientizare publica in domeniul dezvoltarii, respectiv implementarea Planului Anual de Actiune pentru acordarea de asistenta pentru dezvoltare din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.  Totodata, a fost subliniat potentialul Romaniei si a organizatiilor membre FOND de a constribui la transferul de expertiza catre tarile aflate in curs de dezvoltare, precum cele din Nordul Africii sau din Bazinul Marii Negre. In acelasi timp, secretarul de stat a articulat ideea infiintarii unei agentii de dezvoltare, asa cum exista in cele mai multe tari europene, argument sustinut inca din anul 2007 de FOND. Un astfel de rezultat este necesar pentru o mai buna coerenta a acestei politici la nivel national si pentru atingerea obiectivelor asumate pe plan international.

Dorim sa promovam o politica de asistenta pentru dezvoltare aplicata si conforma politicii externe si coerenta pe plan intern, cu o agenda crescuta de intarire a pacii si securitatii inlume, precum si promovarii expertizei de tranzitie a Romaniei in statele in curs de dezvoltare, atat din sectorul public cat si societatea civila. Avand in vedere importantul rol jucat de sectorul neguvernamental in domeniul educatiei pentrudezvoltare, al sensibilizarii publice, al vizibilitatii precum si sprijinul pentru politica nationala de cooperare pentrudezvoltare, implicarea activa a FOND este esentiala.” a subliniat secretarul de stat.