Raport anual CNCD: mai multe petitii, amenzi mai mari, dar fonduri insuficiente

0

Recent a fost publicat raportul de activitate pe anul 2013 al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Documentul cuprinde o serie de informatii precum modificari legislative din domeniul anti-discriminarii, activitatea curenta de solutionare a cazurilor de discriminare, de consiliere juridica, de monitorizare a presei si de evaluare a atitudinilor sociale cu privire la discriminare.

Documentul poate fi accesat aici.

Top cele mai discriminate grupuri de persoane in 2013 (conform numarului de petitii inregistrate de CNCD):

1. Categorie sociala – 414 petitii

2. Alte categorii (decat cele enumerate de lege) – 121 petitii

3. Etnie – 66 petitii

4. Nationalitate – 61 petitii

5. Dizabilitate – 42 petitii

6. Limba – 33 petitii

7. Gen – 31 petitii

8. Varsta – 18 petitii

9. Categorie defavorizata si orientare sexuala – cu cate 13 petitii fiecare

10. Religie – 11 petitii

Topul domeniilor in care s-au inregistrat cele mai multe cazuri de discriminare in 2013:

1. Accesul la angajare si profesie – 459 petitii

2. Accesul la servicii publice – 150 petitii

3. Demnitatea persoanala (care vizeaza discursul discriminator sau instigator la ura, precum si alte tipuri de discriminare) – 123 petitii

4. Altele domenii (decat cele enumerate de lege) – 67 petitii

5. Acces la educatie– 43 petitii

5. Acces in locuri publice – 14 petitii

6. Acces la locuinta – 2 petitii

Modificari legislative

Principalele modificari legislative aduse anul trecut, de Legea nr. 61 din martie 2013 si de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19 din martie 2013, prevad:

– marirea cuantumului amenzilor contraventionale pentru fapte de discriminare. In actuala reglementare, discriminarea care vizeaza o persoana fizica poate fi sanctionata cu amenda contraventionala de la 1.000 lei la 30.000 lei, iar discriminarea care vizeaza un grup de persoane sau o comunitate cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei. Inainte, amenda care putea fi de la 400 la 4.000 lei, daca discriminarea viza o persoana fizica, respectiv de la 600 lei la 8.000 lei, daca viza un grup de persoane.

– modificarea cuantumului in care poate fi aplicata sanctiunea contraventionala a amenzii a fost implementata atat in urma criticilor legate de eficienta scazuta a amenzilor practicate anterior, cat si in contextul unificarii legislatiei nationale privind discriminarea pe criteriul gen ( reglementata si de Legea nr. 202/2002), cu discriminarea pe alte criterii.

 – pe langa sanctiuni mai mari, modificarile legislative au aduc si o vizibilitate crescuta a sanctiunilor, pentru ca s‐a introdus si posibilitatea obligarii persoanei vinovate de discriminare „sa publice in mass‐media un rezumat al hotararii sau al sentintei judecatoresti”.

 – s-a instituit partajarea sarcinii probei intre petent si reclamat. Daca inainte , petentul trebuia sa  dovedeasca faptul ca a fost discriminat, prin modificarile aduse, se cere doar ca acesta sa creeze o o prezumtie simpla, iar reclamatul “are sarcina de a dovedi, prin probe, ca nu a avut loc o incalcare a principiului egalitatii de tratament.”

 Amenzi record in 2013, de 267 800 lei.

Cu privirea la una dintre activitatile principale ale consiliui, probabil si cea mai cunoscuta – solutionarea sesizarilor de discriminare, raportul arata ca anul 2013 a adus cel mai mare numar de petitii (858) comparativ cu cele aprox. 400-500 de petitii anual in ultimii 5 ani. Numarul ridicat de petitii a determinat si un record al amenzilor aplicate, de hotarari elaborate de Consiliu, numarul de constatari ale faptelor de discriminare dar si de declinare a competentei.  Astfel, au fost aplicate 110 amenzi, care s‐au ridicat la suma de 267 800 lei(comparativ cu 35 de amenzi totalizand 114 000 lei in anul 2012); 824 de hotarari din care 135 au fost constatari de discriminare, 348 respingere si 341 de necompetenta.

Totusi, valori foarte apropiate de cea a anului 2013, in ceea ce priveste numarul de petitii s-au mai inregistrat si in 2007-2008 (836-837 petitii), pentru restul indicatorilor lipsind valorile pentru anii precedenti din raportul anual. Prin urmare, restul indicatorilor nu se pot compara cu cei din anii precedenti.

Mai putin cunoscuta este insa activitatea de consiliere juridica oferita de CNCD. In 2013 au fost consiliate peste 4000 de persoane, majoritatea telefonic.

Tot lipsita de vizibilitate (cel putin la nivel national) este si activitate din cadrul biroului territorial din Targu Mures, care se centreaza in principal pe oferirea de consultant juridica si pe monitorizarea presei locale. In 2013, aproximativ 60 de persoane  au semnalat reprezentantului CNCD din teritoriu potentiale fapte de discriminare, insa doar jumatate dintre acestea au formulat sesizari scrise. In urma monitorizarii presei locale si regionale, precum si a unor site‐uri de recrutare au fost identificate o serie de articole avand ca subiect discriminarea, respectiv anunturi discriminatorii, in special pe criteriu de varsta si gen.

Raportul include si o serie de cazuri judecate in contencios administrativ, prezentand insa numai spete in care instantele au mentinut hotararile consiliului. In raport se precizeaza insa ca “rata de hotarari ale Consiliului mentinute de instantele de judecata a ramas constant ridicata”. Un caz intens mediatizat care a fost rezumat aici este cel al primarului din Baia‐Mare care a construit un zid despartitor intre locuintele sociale ocupate in majoritate de romi si aleea pietonala. Acesta a fost sanctionat de Consiliu cu o amenda de 6000 lei. Primarul a contestat hotararea la Curtea de Apel Cluj, care i-a admis cererea anuland hotararea CNCD. Ulterior, Consiliul a facut recurs la ICCJ si a castigat cazul.

In raport mai sunt prezentate o serie de informatii cu privire la reprezentarea Consiliului la diverse evenimente internationale si la colaborarea cu sectorul non-profit. 

Principalul obstacol mentionat in raport este reprezentat de “limitele bugetare drastice”, si anume ca institutia “nu dispune de resurse umane si bugetare suficiente pentru asigurarea in conditii optime a atributiilor si ca sediul “este unul inadecvat activitatii dar si nesigur din punct de vedere tehnic”. CNCD are un buget anual de 4510 mii lei (din fonduri publice) si un numar de aprox. 65 de posturi.

Acest obstacol este mentionat si in raportul despre Romania al Comisiei Europeane impotriva Rasismului si Intolerantei, care precizeaza ca “S-au facut progrese minore pentru furnizarea de fonduri suficiente catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pentru ca acest organism sa-si poata desfasura eficient activitatea si pentru ca investigatiile si capacitatea sa de a solutiona diferende sa creasca”.

Sursa: Romaniacurata.ro