Asociatia obsteasca „Azartek” a lansat proiectul destinat tinerilor jurnalisti „Sa Unim Malurile Prutului”

0

In data de 18 octombrie 2013, la Chisinau, in cadrul unei conferinte de presa, Asociatia Obsteasca „Azartek” a lansat proiectului „Sa unim malurile Prutului”, proiectul destinat tinerilor jurnalisti, cetateni ai Republicii Moldova si ai Romaniei, care au drept scop elaborarea unui ziar pentru tinerii de pe ambele maluri ale Prutului. „Sa unim malurile Prutului” urmareste consolidarea dialogului dintre tinerii din Romania si Republica Moldova, crearea unui mediu adecvat pentru schimbul de experienta intre acesti tineri si stabilirea unor relatii de prietenie si apropiere. Activitatile de proiect se vor derula in Republica Moldova.

Prima partea a proiectului consta in organizarea trainingului „Introducere in jurnalism pentru tineri”, care are loc intre 17-20 octombrie 2013, in cadrul caruia cei 16 tineri selectati sunt instruiti in domeniul jurnalismului si a documentarii anumitor situatii la care au fost martori. Trainingul le va aduce cunostinte despre cum ar trebui sa se documenteze pentru un anumit caz, sa elaboreze un material video si apoi sa-l distribuie pentru ca acesta sa aiba un impact cat mai sporit asupra grupurilor-tinta interesate, cum sa scrie o stire, un interviu si un reportaj. Ulterior, tinerii implicati in training vor participa la scrierea unei reviste „Sa unim malurile Prutului”, ce va cuprinde 4 editii, destinata tinerilor din Romania si Republica Moldova. In paginile revistei, tinerii vor publica informatii care sunt de interes pentru semenii lor si vor reflecta diverse situatii din viata tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului.

In cadrul conferintei de presa, organizatorii au subliniat importanta acestui proiect, care se reflecta in primul rand prin faptul ca e unicul proiect de acest gen ce a avut loc in Moldova si care a implicat tinerii jurnalisti de pe ambele maluri ale Prutului. Organizatorii si-au exprimat convingerea ca acest proiect va duce la stabilirea unei legaturi mai stranse intre tinerii din Romania si Republica Moldova prin schimbul informational ce va fi asigurat de catre ziarul ce va fi publicat. Acest proiect reprezinta doar o platforma de consolidare a dialogului dintre tineri, care ulterior va fi asigurat in baza relatiilor stabilite in urma lansarii proiectului.

Tudor Cojocariu, manager de proiect din cadrul DPRRP, a povestit despre programul oferit de tineret, despre importanta acestui departament in scopul sustinerii romanilor din cele mai diverse regiuni si de a-i apropia. De asemenea, a raspuns la intrebarile tinerilor, care s-au aratat interesati de a participa la programul de sustinere a romanilor.

Elena Ratoi, coordonatorul proiectului, a mentionat de ce s-a mers pe dimensiunea mass-mediei: pentru a incuraja tinerii sa-si expuna parerea liber, fara a fi limitati in dreptul de a se expune.

Adelina Popescu, asistent de proiect, a indemnat tinerii sa fie activi in cadrul acestui proiect si sa promoveze domeniul de tineret prin temele pe care le prefera.                            

Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru relatia cu Romanii de Pretutindeni, in perioada 1 iunie 2013 – 31 decembrie 2013.

Sursa: Civic.md