Peste 300 de ONG-uri protesteaza fata de anularea dreptului de a plati semestrial contributiile

0

In data de 25 ianuarie 2011, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC) a inaintat Guvernului Romaniei un addendum la scrisoarea deschisa prin care reprezentantii societatii civile reclama prevederile inadecvate ale art. IV alin. 5 al O.U.G. nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Actul normativ anuleaza dreptul ONG-urilor de a declara si plati semestrial contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa.

In documentele adresate Executivului, societatea civila, prin organizatiile semnatare, solicita reintroducerea termenelor semestriale pentru plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii, precum si impozitului retinut la sursa. Fara a fi impotriva taxelor pe care le datoreaza statului, organizatiile neguvernamentale atrag atentia asupra statutului specific al ONG-urilor, ca organizatii non-profit. Neavand venituri constante, ONG-urile depind de capacitatea de atragere de finantari, precum si de ciclul rambursarilor oferite de  finantatori. Afectate de intarzierile inregistrate de Ministerul Finantelor Publice in rambursarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru proiectele finantate din Fondurile Structurale, organizatiile neguvernamentale isi exprima ingrijorarea asupra consecintelor negative pe care O.U.G. nr. 117/2010 le poate avea asupra societatii civile si, in ultima instanta, asupra calitatii democratiei din Romania.

Apreciind ca sectorul neguvernamental este afectat de criza economica in aceeasi masura ca alte sectoare de activitate, organizatiile neguvernamentale cer Guvernului reconsiderarea prevederilor art. IV alin. 5 al O.U.G. nr. 117/2010 in vederea adoptarii de masuri fiscale care sa ajute ONG-urile sa depaseasca criza financiara si nu masuri care pot duce la colapsul financiar al acestora.

De la data transmiterii scrisorii deschise si pana in prezent, numarul organizatiilor semnatare a crescut semnificativ, demersul fiind, in acest moment, sustinut de peste 300 de ONG-uri. Estimand ca numarul considerabil de organizatii care au aderat acestui demers constituie un argument in plus pentru reintroducerea dreptului ONG-urilor de a  declara si achita semestrial contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa, astazi, marti, 25 ianuarie, ANBCC a inaintat Guvernului un addendum la scrisoarea deschisa transmisa saptamana trecuta. Addendumul include lista actualizata a organizatiilor semnatare.

Textul documentului inaintat Guvernului luni, 17 ianuarie, poate fi consultat aici. Pentru lista actualizata a organizatiilor semnatare, click aici.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Alina Iosifescu, Coordonator relatii publice ANBCC, la telefon 021.313.40.06, sau prin e-mail la [email protected]