Factura liberă și efortul EFOR de a spune lucrurile așa cum sunt

0

Te fură la factură”, te anunță emfatic campania organizației Expert Forum. Tu crezi că statul îți acoperă o parte din costurile cu energia electrică și cu gazele, prin subvenții.

În realitate, în ultimii zece ani ai cotizat 26,6 miliarde de lei pentru electricitate și 13,84 de miliarde de lei pentru gaze în buzunarele „băieților deștepți” din politică și de pe piețele respective.

Costurile nu sunt transparente pe facturi, așa că furnizorii și producătorii pierd bani, iar tu, micul consumator (domestic sau IMM) plătești mai mult decât face și n-ai posibilitatea să-ți alegi furnizorul care ți-ar face oferta ce mai bună. Asta pentru că piața nu e liberă. Dacă piața ar funcționa la fel ca cea de telefonie mobilă, de exemplu, cu totul altfel ar sta lucrurile.

În 2014, când auzeau de piață liberă, mulți dintre noi fuseseră învățați să creadă că asta ar presupune costuri și mai mari pentru consumatorii casnici. La finalul lui 2014 nici măcar nu era sigur dacă va avea loc vreodată liberalizarea pieței de gaze naturale, pentru că aceiași „băieți deștepți” plăteau bani grei pe lobby pentru ca demersul să se amâne. La momentul acela, o astfel de reformă ar fi fost posibilă doar dacă veneau FMI, Banca Mondială și Consiliul Europei să ne-o impună. Publicul credea ce-i spuneau populiștii direct interesați să păstreze situația în termenii de-atunci: liberalizarea e rea, mai bine să nu se schimbe nimic.

Aici a intrat în scenă EFOR, cu proiectul „Te fură la factură”. Cu creionul pe hârtie, EFOR a făcut calcule clare, care să le arate oamenilor că sunt mințiți. Au explicat pe îndelete toate costurile reale de pe facturi și-au mers „la firul ierbii”, la Timișoara, Iași, Cluj, Sfântu Gheorghe și București. Le-au spus oamenilor că subvențiile actuale nu-s gândite ca să-i ajute pe ei. Le-au ascultat îngrijorările și i-au asigurat că piața va fi liberalizată cu grijă, astfel încât să nu ajungă tot ei să plătească mai mult.

Ce-au înțeles oamenii cu ocazia asta? Că, de exemplu, deși piața e reglementată la ora actuală, prețul la energie electrică a ajuns deja aproape la fel de mare ca și cel de pe o piață liberă. Că pe o piață cu adevărat liberă, pe care ar avea loc mai mulți furnizori, prețurile ar rămâne scăzute datorită concurenței dintre furnizori. Producătorii ar putea să vândă la un preț mai mare decât cel actual, reglementat. Așa n-ar mai ieși în pierdere, din cauza unor contracte la prețuri preferențiale acordate clientelei politice. Exploatările de gaze din Marea Neagră ar putea să devină profitabile, pentru că ar crește producția internă și ar scădea consumul intern. N-am mai depinde de Rusia – cale testată prin scăderea consumului Interagro, un consumator industrial, care a redus dependența României de Rusia de la 30% în 2009 la 10% în 2014.

Într-o piață liberă, clienții politici și marii consumatori industriali n-ar mai cumpăra energie la un preț artificial scăzut, de la Hidroelectrica, să zicem. Ar fi forțați să se confrunte cu prețurile reale. Până acum, te-au mințit că prețurile astea prea mici ajută Hidroelectrica să câștige mai mulți bani. Realitatea e că acesta e doar unul dintre furnizorii blocați în contracte păguboase, care nu fac bine nimănui altcuiva decât corupților. Iar în ce privește piața de gaze, doar furnizorii câștigă din faptul că IMM-urile încă nu au la dispoziție o piață liberă – li se asigură clientela și profitul.

EFOR a adus grijile și necesitățile oamenilor în atenția factorilor de decizie, pentru a gândi politici publice cu adevărat utile. Pentru o piață realmente liberă, statul trebuie să aibă bani din contracte profitabile, pentru a-i proteja pe săraci de creșterea prețurilor. Mai mult, statul trebuie să informeze micul consumator despre opțiunile pe care le are la dispoziție pentru furnizori și să se asigure că energia care ajunge la public e de calitate. Tot statul trebuie să se asigure că nu apar monopoluri, care-ar sufoca fenomenul de concurență.

Azi, liberalizarea pieței gazului, a cărei situație era incertă la final de 2014, s-a repus pe roate. ANRE are un website mai transparent, gândit cu responsabilitate față de consumatorii casnici. Peste 14.000 de oameni au semnat petiții, 15 consumatori s-au pus cu ochii pe decidenți, ca să se asigure că piața liberă o să fie liberă pe bune, iar Guvernul a înțeles că subvențiile nu-s pentru „băieții deștepți”, ci pentru cei care chiar au nevoie de ele.


Proiectul Te fură la factură” a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.