Fostul Cinema Flamura ar putea deveni centru cultural, la initiativa bucurestenilor

0

Un grup de locuitori ai cartierului Progresul din Sectorul 4 al Capitalei s-au mobilizat pentru a convinge primaria sa transforme spatiul abandonat al cinematogradului Flamura in centru cultural pentru copii.

Un grup de bucuresteni din cartierul Progresul, Sector 4, organizeaza sambata, 15 octombrie, un eveniment cultural dedicat copiilor, in fata fostului cinematograf Flamura. Actiunea lor este un mod  de a aduce impreuna autoritatile si cetatenii pentru a transforma cladirea Flamura intr-un centru cultural.

Flamura este unul dintre cele aproximativ 600 de cinematografe de stat care au functionat dupa Revolutie si care, cu foarte putine exceptii, au fost inchise. O vreme, in sala generoasa din cartierul Progresul a functionat un restaurant-carciuma pe nume El Paradiso, unde se organizau nunti si botezuri. Astazi, spatiul este abandonat si supus degradarii.

Copiii din cartierul Progresul isi petrec mare parte din timpul liber pe strada, nesupravegheati si nu au acces, din motive ce tin de conditia sociala a familiilor lor, la activitati culturale sau de educatie nonformala. Ne-am gandit ca este nevoie de un loc care sa gazduiasca astfel de activitati, iar Cinema Flamura ni s-a parut solutia potrivita“, spune Gabriela Mandru, sustinatoare a proiectului. Ea a format, alaturi de alti locuitori din cartier, Grupul de Initiativa Flamura.

Membrii acestuia isi propun sa convinga si sa sprijine autoritatile locale sa salveze spatiul cinematografului si sa-l redea comunitatii, raspunzand totdata nevoii de servicii educationale pentru tinerii din cartier. Fostul cinematograf ar putea gazdui spectacole, ateliere de teatru, arte plastice, cursuri de sah, informatica, limbi straine si multe altele.

Pentru a arata o mica parte din activitatile care ar putea fi gazduite de centrul cultural, Grupul de initiativa va organiza sambata, 15 octombrie, incepand cu ora 10:00, evenimentul “Hai la joaca la Flamura”. Actiunea va avea loc in fata cinematografului Flamura, pe Soseaua Giurgiului nr.119.

De la ruina, la spatiu de educatie alternativa

Flamura este in prezent in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm (RADEF), insa legislatia permite ca spatiul sa treaca in proprietatea autoritatilor locale, la solicitarea acestora. 

Cinema Flamura e locul unde noi, parintii, vecinii si prietenii nostri am trait tot felul de emotii la Liceeni, Nea Marin Miliardarul sau Titanic. De cativa ani, cinematograful ne provoaca doar nostalgii. Dar lucrurile nu trebuie sa ramana asa. Vrem sa aratam primariei ca Flamura isi poate recapata locul in viata oamenilor, in special a tinerilor, cu beneficii pentru intreaga comunitate“, spun reprezentantii Grupului de initiativa.  

Ei au facut deja primii pasi: au obtinut asistenta din partea unui organizator comunitar de la Asociatia CeRe pentru formarea grupului de initiativa si pentru definirea unui plan de advocacy, au creat o pagina Facebook au organizat o serie de intalniri cu locuitorii din zona cinematografului. In plus, au adresat primariei o cerere de informatii si o interpelare in consiliul local cu privire la situatia actuala a cinematografului.

Urmatorul pas este depunerea unei petitii la primarie si organizarea unei intalniri cu oameni din cartier si specialisti in educatie nonformala, prin care sa se contureze conceptul centrului cultural, care sa impace dorintele comunitatii cu standardele moderne de educatie.

Fostul Cinematograf este doar unul dintre numeroasele spatii urbane care ar putea fi revitalizate in beneficiul locuitorilor. In prezent, exista initiative similare si pentru alte foste cinematografe date uitarii, precum Capitol, Favorit, Marconi din Bucuresti si cinema ARTA din Cluj.

Evenimentul “Hai la joaca la Flamura” este un Proiect cultural produs in cadrul liniei Generator de proiecte comunitare la firul ierbii, in cadrul candidaturii Bucuresti 2021 Orasul In-Vizibil.

Informatii suplimentare
Pentru mai multe informatii despre eveniment sau initiativa va asteptam pe pagina Facebook.com/GrupulFlamura.