Institutiile romane au fost monitorizate in ceea ce priveste pregatirea pentru aderarea la Schengen

0

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a monitorizat timp de 10 luni (aprilie 2010 – ianuarie 2011) activitatea autoritatilor romane cu privire la  pregatirea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen in martie 2011.

Raportul prezinta concluziile monitorizarii institutiilor statului roman responsabile cu pregatirea tehnica in vederea aderarii la Spatiul Schengen si urmareste indeplinirea angajamentelor oficiale asumate de catre Romania in documentul de lucru intitulat „Planul de Actiune Schengen”, realizat anual sub coordonarea Ministerului Administratiei si Internelor si aprobat de catre Guvern. Raportul se concentreaza  asupra progreselor sau  stagnarilor (daca au existat) din ultima parte a anului 2010, din septembrie si pana azi.

Mai este mai putin de o luna pana la Consiliul UE pe Justitie si Afaceri Interne (JAI), acolo unde se va decide in mod formal daca Romania si Bulgaria vor fi primite sau li se va amana intrarea in Spatiul Schengen. Intre timp a existat o multitudine de declaratii politice si semnale, provocate mai ales de Franta, care au argumentat faptul ca Romania si Bulgaria nu ar trebui sa fie primite incepand cu luna martie a acestui an in Schengen. Astfel, discutia a fost comutata din zona obiectiva a indeplinirii conditionalitatilor tehnice in zona subiectiva a dispozitiilor politice mai mult sau mai putin justificate.

Prin urmare, in acest raport tragem si cateva invataminte din lectia de politica europeana primita in contextul procesului Schengen si prezinta opinia CRPE cu privire la argumentele aduse de diversi reprezentanti ai Statelor Membre impotriva aderarii imediate a Romaniei la Spatiul Schengen.

Studiul a fost finantat de catre Open Society Institute (OSI) Sofia, prin European Policy Initiative in cadrul proiectului „Monitorizarea civica a progreselor Bulgariei si Romaniei in vederea aderarii la spatiul Schengen” si vine in continuarea raportului intermediar CRPE, ce a fost dat publicitatii in noiembrie 2010.

Persoana de contact: Ciprian Ciucu, Director de Programe CRPE, telefon: 0722.304.509 adresa de e-mail [email protected]

 Documente: Cuiul lui Pepelea: Ce invatam din procesul de aderare la Schengen?