Jurnaliști agresați, amenințați, insultați

0

Potrivit raportului  FreeEx “Libertatea Presei în România 2016-2017”, publicat de ActiveWatch, în 2016 și 2017, jurnaliștii au fost agresați, amenințați și insultați de politicieni, persoane publice, reprezentanți ai autorităților, oameni ai legii, muncitori de pe șantiere, bodyguarzi, preoți și enoriași, suporteri de fotbal. Mai multe persoane au încercat să obstrucționeze accesul jurnaliștilor la informații devenind violente.

Textul de mai jos este extras din Raportul FreeEx “Libertatea Presei în România 2016-2017”, publicat de ActiveWatch pe 3 mai 2017, de Ziua Mondială a Libertății Presei. Citește raportul integral aici.

Marian Vanghelie a amenințat un jurnalist România TV

În ianuarie 2016, Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, aflat sub control judiciar, a amenințat un jurnalist de la România TV, post fondat de colegul său de partid (la momentul respectiv) Sebastian Ghiță. „Vedeţi că mergeţi cu maşina şi nu ştiţi ce se‑ntâmplă dacă aveţi copii acasă! Atât vă spun! Vă spun dumneavoastră, aşa. Să nu vă loviţi cu maşina acum, când plecaţi! […] Domnul reprezentant al unui infractor. Dumneavoastră reprezentați infracțiune în România fără să vreți”, i‑a spus Marian Vanghelie jurnalistului, chiar în fața sediului Poliției Snagov.

Reporterul Costin Ștucan, agresat de suporteri dinamoviști

În octombrie 2016, Costin Ștucan, reporter special GSP, a fost nevoit să părăsească masa presei, în timpul meciului Dinamo‑Astra, și să transmită din sala de conferințe, deoarece mai mulți suporteri dinamoviști au devenit agresivi verbal cu el. Aceștia fuseseră deranjați de o relatare live a jurnalistului, în care susținuse că nu se vânduseră decât zece bilete în tribuna a doua, cu o oră înainte de meci. Potrivit lui Ștucan, în preajma mesei presei nici nu se aflau jandarmi, la momentul când a fost înjurat de suporteri. După meci, Alexandru Negru, managerul firmei care asigura securitatea a declarat că la momentul respectiv nu s‑a știut de agresarea jurnalistului, deoarece agenții de pază fuseseră reținuți de o altercație între două grupuri de suporteri. Negru le‑a recomandat jurnaliștilor ca în astfel de situații să apeleze imediat la firma de pază care, la rândul ei, poate chema jandarmii, în caz de escaladare a unui conflict.

Mai multe detalii se găsesc pe http://blog.activewatch.ro/ .