Lanasare Policy Brief CRPE “Romania – Republica Moldova: Accelerarea unei cooperari intarziate”

0

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a lansat in data de 19 mai 2011, raportul “Romania – Republica Moldova: Accelerarea unei cooperari intarziate – Analiza cadrului relatiilor de asistenta pentru dezvoltare dintre Romania si Republica Moldova”.

Una dintre obligatiile care ii revin Romaniei ca membru cu drepturi depline al UE este acela de a dona bani pentru dezvoltare catre state terte. Asistenta oficiala pentru Dezvoltare (AOD) este un domeniu guvernat de bune practici si recomandari la nivel european, iar Romania e inca la etapa de acumulare de experienta. In 2007, Romania a identificat Republica Moldova ca tara prioritara pentru redirectionarea fondurile sale de dezvoltare.

Romania s-a decis sa acorde Moldovei pentru urmatorii patru ani (incepand cu 2010) un ajutor nerambursabil de 100 milioane euro. Aceste fonduri vin suplimentar fata de sumele in sistem AOD oferite deja ca parte a obligatiilor europene (AOD este gestionata de MAE si a fost de circa 900 000  euro in 2010). Se resimte lipsa de experienta ca donator a Romaniei, mai ales ca in Republica Moldova sunt prezenti 20 de donatori cu 200 proiecte active, iar contributiile Romaniei (strict raportate ca AOD) au fost modeste pana acum, in total de circa 2,55 milioane euro.

Ca atare, policy-brief-ul CRPE nr. 8, scris de expertul in asistenta internationala din Republica Moldova, Valentin Lozovanu, identifica cateva puncte slabe ale prezentei romanesti in acest domeniu si face cateva recomandari.

Probleme in acordarea eficienta a AOD:

–          Nu exista inca un Acord de cooperare pentru dezvoltare asa cum o cere Hotararea nr. 747 din 11/07/2007.

–          Romania nu are inca formata o Agentie de cooperare pentru dezvoltare specializata, asa cum au alte state noi membre ale UE, ca Polonia sau Slovacia. Astfel, expertiza se pierde mereu.

–          Desi la nivel national autoritatea care coordoneaza AOD este MAE, faptul ca cei 100 milioane euro sunt gestionati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului duce la fragmentarea eforturilor si lipsei unui singur interlocutor la Bucuresti.

–          Desi a trecut un an de la semnarea Acordului, datele comunicate de oficialitatile din Romania releva faptul ca au fost acordate doar circa sapte  milioane euro din contul celor 100 milioane.

Recomandari:

–          Alocarea directa a asistentei de catre Romania prin intermediul autoritatilor nationale si/sau de comun cu societatea civila.

–          Diversificarea domeniilor de acordare a ajutorului financiar catre proiecte de sprijinire a interconectarii infrastructurilor: drumuri, linii electrice, conducte de gaze ai energie electrica si infrastructura feroviara;

–          Elaborarea unui set de acte normative noi precum si ajustarea celor existente in conformitate cu legislatia și practica europeana in ceea ce priveste standardele de calitate.

–          Asistenta pentru dezvoltarea extensiunii rurale.

–          Diversificarea mecanismelor de finantare care ar trebui avute in vedere de Romania:

•             Prin suport bugetar direct (de exemplu prin intermediul Fondului National pentru Dezvoltare Regionala – FNDR);

•             Prin intermediul Agentiilor de Dezvoltare Regionala.

•             Prin intermediul ONG-urilor de comun cu beneficiarii (APL) facilitand transferul de cunostinta de la ONG-urile care au deja acumulata aceasta expertiza la aplicarea/implementarea proiectelor.

Raportul apare  in  cadrul  proiectului  „Monitorizarea Parteneratului pentru Integrare Romania – Republica Moldova”  derulat  de Centrul  Roman  de  Politici  Europene (CRPE)  si  finantat  de  Fundaaia  Soros  Romania.