Romani din peste 10 tari au dezbatut la Amsterdam modele de inovare civica

0

Intre 18 si 20 noiembrie 2011, Amsterdamul a gazduit peste 120 de tineri profesionisti si studenti romani din 10 tari in cadrul celei de-a patra conferinte anuale GRASP (Societatea Globala a Tinerilor Profesionisti Romani) – Proiect Romania 2020: Pentru ca ne pasa. Rolul implicarii civice in dezvoltarea Romaniei cu scopul de a identifica modalitati prin care tinerii romani atat din diaspora, cat si din Romania pot contribui la inovare civica.

Cristian Parvulescu (Asociatia Pro-Democratia), Anca Nicovescu (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), Ina Lolescu (Federatia VOLUM), Ton Van Veen (Philips Olanda), John Aston (AstonEco), Fleur Hudig (ING Olanda), Scott Otte (Ecco Group), Mihai Sebe (Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport), Ruxandra Sasu (Fundatia PACT), Iustina Neagu (CeRe), Emanuel Beteringhe (ARDOR), Adrian Dan Pop (Let’s Do it, Romania!), Rick Vinken si Jorrit Weekenborg (Fundatia Kembe Olanda), Radu Tatucu si Raluca Teodor (GRASP) au atras participantii in dezbateri despre modalitati de implicare civica ca solutii pentru dezvoltarea Romaniei: organizare si dezvoltare comunitara, programe de CSR dedicate angajatilor pentru a-i implica in activitati de voluntariat, modele de inovare civica, exemple de bune practici si potentiale provocari viitoare.

Criza economica a pus in discutie viziunea noastra despre lume si capacitatea societatii civile de a se mobiliza pentru cauze care merita. In cea mai ruralizata tara din Uniunea Europeana avem 4,4 milioane de voluntari conform ultimului Eurobarometru. Lipsa unei culturi participative mature in Romania poate fi combatuta prin activarea unui numar si mai mare de persoane implicate civic, folosirea platformelor (evoluntar.ro) si a retelelor create pentru promovarea voluntariatului, prin educarea comunitatilor pentru a-si valoriza singure punctele tari, prin dezbateri constructive si participarea la consultari. Atat invitatii, cat si participantii au fost de acord ca schimbarea la nivelul unei societati trebuie sa fie abordata din toate unghiurile posibile, atat la nivel macro, cat si la nivel personal. Mai mult, o implicare activa are la baza un proces constant de informare: numai atunci cand stim cat mai exact care este amprenta pe care o lasam in societate, putem actiona pentru schimbare.

Intalnirea din capitala olandeza  a avut ca scop nu numai gasirea de solutii de implicare in societatea romaneasca, dar si transferul de cunostinte si expertiza dintre Romania spre diaspora si invers, dar si intre reprezentanti din sectorul privat si non-guvernamental din Olanda si organizatii din Romania. Conectarea la mediul international le-a oferit participantilor o perspectiva mai clara asupra solutiilor, fara sa ignore problemele cu care Romania se confrunta.

Proiect Romania 2020 este un proiect GRASP lansat in cadrul celei de-a doua conferinte anuale din Boston. Scopul evenimentului este identificarea solutiilor pentru principalele probleme ale Romaniei si rezolvarea acestora intr-un mod profesionist si pragmatic, astfel incat in 2020 Romania sa fie mai deschisa, mai profesionista, mai competitiva si mai impacata cu ea insasi, o tara indreptata catre viitor fara insa a-si uita trecutul.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentul Romani de Pretutindeni, Fundatia Dinu Patriciu, Central European University (CEU), Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport (ANST), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) si a partenerilor media: Radio France International (RFI), Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Adevarul, CSR Romania, StiriONG, Romania Pozitiva, Strada32, Lume Buna, Foreign Policy, CSRevolution, Cariere, Metropotam.