Romania – printre cele mai active tari in arta argumentarii

0

Un raport al Societatii Academice Romane sublinia lipsa de legatura dintre ceea ce se preda in clasa si viata de zi cu zi a elevilor. In plus, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros Romania, tinerii romani care apar ca fiind intoleranti si homofobi sunt expusi mai mult informatiilor negative, fiind incapabili sa aplice un model propriu de gandire. Conform studiului, motivul pentru care peste o treime dintre elevi resping minoritatile este si lipsa abilitatilor de gandire critica, pe care scoala nu le dezvolta.

Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica – ARDOR si membri ei – cele 7 asociatii regionale, in parteneriat cu Fundatia Noi Orizonturi si Asociatia de Tineret „Ecou” au lansat miercuri, 1 iulie, proiectul „Building Arguments – Consolidarea asociatiilor de dezbateri din Romania”. Cu acest prilej, echipa de elevi ce va reprezenta Romania la Campionatul Mondial de Dezbateri de la Singapore, a sustinut o dezbatere demonstrativa.

Conform datelor organizatiei internationale IDEA – International Debate Education Association,  Romania este printre cele mai active tari din Europa prin programele de dezbateri educationale derulate de ARDOR – organizatia care a adus debate-ul in Romania in anul 1994. De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat in cadrul Concursului National „Tinerii Dezbat” initiat de Ministerul Educatiei in parteneriat cu ARDOR, Romania a devenit in 2014 tara cu cea mai ampla miscare de dezbateri din Sud-Estul Europei si isi mentine de atunci pozitia de lider de programe de educatie non-formala cu peste 1700 de tineri beneficiari in fiecare an.

In cadrul evenimentului de lansare a proiectului ce are ca scop consolidarea miscarii de debate din Romania, Emanuel Beteringhe – presedinte ARDOR a reamintit performantele obtinute de romani in campionate mondiale de dezbateri si impactul asteptat al proiectului: „Misiunea noastra in urmatorii ani este sa aducem educatia deliberativa in cat mai multe straturi ale sistemului de invatamant atat ca metoda de predare cat si ca materie de studiu, continuand astfel pregatirea elevilor ca cetateni activi pentru democratie participativa, toleranti fata de drepturile minoritatilor.”

Pana in martie 2016, partenerii proiectului „Building Arguments – Consolidarea asociatiilor de dezbateri din Romania” urmaresc extinderea retelei cu inca doua ONG-uri, promovarea optionalului de dezbateri prin acreditarea la Casa Corpului Didactic a unui curs de formare a profesorilor si dezvoltarea unei echipe de 9 formatori nationali, cresterea autonomiei si a capacitatii de sustenabilitate a cluburilor de debate prin competente specifice, precum si formularea unei strategii comune de dezvoltare a retelei pentru urmatorii 5 ani, refacerea identitatii vizuale si verbale a ARDOR si realizarea unui studiu de impact.

Evenimentul gazduit la Acuarela a continuat cu dezbaterea demonstrativa sustinuta de 4 elevi parte a Echipei Nationale de Dezbatere a Romaniei, pe tema: „Ar trebui ca actualul sistem de admitere in liceu sa fie inlocuit cu un sistem de admitere bazat pe proximitate geografica.” „Pentru participarea lor la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi din Singapore, am atras finantari din mediul de business si sprijinul comunitatii prin formarea unor echipaje de inotatori-fundraiseri pe care inca ii puteti sustine donand pe platforma Swimathon.“, a mentionat Emanuel Beteringhe.

Informatii suplimentare despre proiect:

Obiectivul principal al proiectului „Building Arguments” este consolidarea retelei de ONG-uri si cluburi de dezbateri care alcatuiesc ARDOR, prin intarirea capacitatii acestora de a actiona coerent si coordonat, cu scopul de a creste impactul si valoarea educationala a miscarii de dezbateri la nivel national.

Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu o durata de 12 luni si va fi implementat in perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016 in toate tara. Proiectul are o valoare eligibila totala de 93.698,74 EURO, din care 74.951 EURO valoare eligibila a finantarii nerambursabile acordata din Fondul ONG.

Despre parteneri:

Asociatia Romana de Dezbateri Oratorie si Retorica (ARDOR) promoveaza dezbaterile ca instrument educational, de dezvoltare a abilitatilor de gandire critica, argumentare si exprimare in public din 1994, anul in care a fost fondata. ARDOR functioneaza ca o retea de 100 de cluburi de dezbateri, coordonate de cele 7 asociatii regionale membre: ARDOR Banat, ARDOR Muntenia, ARDOR Transilvania, Asociatia de Educatie Sociala, Disputa, Clubul de Dezbateri Academice Iasi si Asociatia Romana de Gandire si Oratorie.

Misiunea Fundatiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educatie prin experienta de calitate, care dezvolta abilitati de viata in randul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabila a societatii. Fundatia Noi Orizonturi isi doreste o lume in care toti tinerii se implica pentru binele comun al tuturor si simt ca pot face o diferenta in societate.

Asociatia de Tineret „Ecou” contribuie la crearea cadrului favorabil necesar dezvoltarii creativitatii si initiativei tinerilor din Sfantu Gheorghe. Asociatia organizeaza Saint George City of Debate – eveniment la care se strang, intr-un singur weekend, peste 500 de debateri romani.